Страсбург отсъди, че Италия трябва да признае еднополови бракове, сключени в чужбина

С решение от 14 декември по делото Орланди и други срещу Италия, Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) установи, че Италия е нарушила Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) отказвайки да признае сключените в чужбина бракове на шест двойки – пет двойки италиански граждани и една двойка на италианска и канадска гражданки.

Като отбеляза, че държавите, страни по Конвенцията, са все така свободни да ограничават достъпа до брак само до разнополови двойки, ЕСПЧ припомни, че в досегашната си практика е установил необходимостта връзките на еднополовите двойки да бъдат признати и закриляни от закона. Съдът обяви, че отказът да бъдат регистрирани връзките на жалбоподателите е поставил семействата им в правен вакуум. За да откаже регистрация на сключените в чужбина бракове, италианската държава не се е обосновала с никакъв преобладаващ обществен интерес.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На всеки от жалбоподателите Съдът присъди 5000 евро компенсация за неимуществените вреди и общо 19000 евро за разноски.

„Решението е срещу Италия, но заключенията на Съда се отнасят до всички държави, членки на Съвета на Европа. България нарушава конвенцията като не предоставя никаква закрила на еднополовите двойки и е застрашена от осъждане, ако съдът бъде сезиран“, коментира адв. Адела Качаунова, директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК).

В момента пред Административен съд София-град има висящо дело за отказ на Столична община да впише сключен в чужбина брак на българка с нейната партньорка в личния ѝ регистрационен картон. Решението по делото, което се води от адвокат Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация „Действие“, се очаква през януари.