СТРАСБУРГ ОБЯВИ ЗА ДИСКРИМИНАЦИОНЕН РУСКИЯ ЗАКОН СРЕЩУ ‘ГЕЙ ПРОПАГАНДАТА’

Eвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви закона, забраняващ пропагандата на „нетрадиционни сексуални отношения“ сред малолетни, като дискриминиращ хомосексуалните хора в страната.

Съдът се зае със случая, след като към него се обърнаха трима руски гей активисти, глобени заради плакати, призоваващи за равно третиране на ЛГБТИ общността. През 2013 г., въпреки критики от правозащитници, чуждестранни лидери и Нобелови лауреати, президентът Владимир Путин подписа закона, както и още един, въвеждащ наказания за оскърбление към чувствата на вярващите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В решението от вторник се казва, че „самата цел на закона и на начина, по който е формулиран и се прилага в случая на жалбоподателите, е дискриминационна и като цяло не служи на обществения интерес“, каза съдът в изявлението си. „Приемайки такива закони, властите са препотвърдили стигмата и предразсъдъците и са окуражили хомофобията, която е несъвместима с ценностите на демократичното общество.“

Наложените глоби пък нарушават член 10 (за свобода на изразяването) и член 14 (забрана за дискриминация) от Европейската конвенция за правата на човека, смята ЕСПЧ.

Съдът отбелязва, че неясната терминология предоставя неограничено поле за злоупотреби със закона, който според правозащитници е насочен към ЛГБТИ общността в страната.

Като „пропаганда“ законът определя разпространение на информация, насочена към формиране у децата на нетрадиционни сексуални нагласи, привличането към такива такива отношения, изкривено представяне на обществената равноценност на традиционните и нетрадиционните отношения, както и разпространяването на информация, предизвикваща интерес към подобни отношения. Лицата, които насърчават „хомосексуално поведение“ сред непълнолетни, може да бъдат глобени с до 5000 рубли (150 лева), а за официални представители и компании сумата е съответно до 10 и до 100 пъти по-висока.

Кремъл междувременно обяви, че ще прегледа решението на съда.

Отношенията между ЕСПЧ и Москва са обтегнати от 2016 г., когато институцията нареди на Русия да заплати обезщетение на активист, арестуван по време на протестите от 2012 г. Седмици по-рано Путин подписа закон, с който разреши на Конституционния съд на страната да не се съобразява с решенията, идващи от Страсбург.