Стотици хиляди израелци протестираха срещу изключването на гей двойките от закон за сурогатството

100 000 души изпълниха площад Рабин в Тел Авив миналата неделя, за да изразят гнева си срещу изключването на гей двойките от наскоро приетия закон за сурогатното майчинство. Националната стачка беше обявена малко след като парламентът гласува промени в закона за сурогатството, които дадоха право на самотни жени, но не и на мъже да се възползват от такива услуги.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Големи демонстрации се състояха в по-големите градове из цялата страна, където тълпите блокираха централни пътни артерии и скандираха „срам“. Много от протестиращите се съсредоточиха върху „предателството“ на израелския премиера Бенямин Нетаняху, който едва седмица по-рано обеща да подкрепи достъпа на гей бащи до сурогатство, но в последствие гласува „против“. Той обясни решението си с вероятността целият проектозакон да се провали, ако гей двойките не бъдат изключени от него.

В Израел неделя е работен ден и ефектът се усети в цялата страна. Протестите генерираха широка обществена подкрепа, като тотици израелски компании обявиха, че ще позволят на служителите си да участват в демонстрациите в работно време без финансови последици. Някои бизнеси пък обещаха да подпомагат гей двойки, които търсят сурогатни услуги в чужбина.

„Това е много важно. Аз не съм от общността, но вярвам в равенството“, заяви пртестираща жена на име Ети пред Times of Israel. „Не е справедливо, че едни хора не могат да имат деца.“

Полицията в Тел Авив изчисли, че в протеста са участвали около 100 000 души. Наложи се част от центъра на града да бъде напълно затворен за трафик. Самите организатори на протеста споделиха, че са изумени от реакциите.

В реч пред събралата се тълпа, актрисата и ЛГБТ+ активист Орна Банаи обвини израелските политици в лицемерие и фалшиво приемане на гей хората. „Твърде много пъти сме чували, че всъщност ни е много добре тук и няма дискриминация. Никой не ни замеря с камъни, следователни трябва да си седим и да сме тихи,“ каза тя.

Председателят на Лейбъристката партия, Ави Габай, също се включи в протеста. В телевизионно интервю той каза, че е дошъл, за да подкрепи израелците, които са обект на „болка и унижение всеки ден от борбата си за равни права“.

Друг участник, Шахар Абрамович, каза пред Times of Israel, че е дошъл, защото той самият има деца от сурогатна майка. „Аз съм тук, защото ние се сдобихме с децата си чрез сурогатна майка в чужбина. Близнаците ни са на 3 и половина. Не искаме други да плащат по половин милион шекела (230 000 лв) просто за да имат деца. Знаем, че има моменти, когато трябва да отстъпиш, и моменти, когато трябва да се изправиш и да се бориш. Сега е време за борба.“