Стотици про-ЛГБТИ младежи изгониха Баптистка църква на Уестбъро от училището си

Джейк Бейн – популярен състезател по американски футбол в училище в Сейнт Луиз, Мисури – се разкри като гей по време на събиране на цялото училище през октомври миналата година. Куражът му бе оценен високо от треньора и съотборниците му, а новината бе отразена широко в местни и национални медии.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Смелата постъпка на момчето обаче, привлече вниманието и на печално известната Баптистка църква на Уестбъро, която обяви, че ще проведе протест пред училището. Базираната в Топека, Канзас, християнска секса е позната с шумната си опозиция срещу „педалите“ – нейни членове са разнасяли грозните си лозунги дори на военни погребения, заради политиката на приемане в американските военни сили.

Когато хомофобните християни се появиха на пред училището на Бейн обаче, те бяха посрещнати от тълпа, дошла да прогони пропитото им с омраза послание. Момчето разказа пред местна телевизия за случилото се: „Когато Баптистката църква на Уестбъро започна да пристига… отвън вече имаше около 200 души с всякакви лозунги в подкрепа на моята общност и в подкрепа на ЛГБТ общността като цяло. Бих казал, че числено превъзхождахме църквата 3:1.“

Междувременно, в училището се проведе специално събрание, посветено на ЛГБТ проблематиката. „Тази сутрин в нашата голяма зала няколко гост-говорители изнесоха речи. Сред тях бяха както хора от ЛГБТ общността, така и съюзници“, обясни Бейн.

Младежът скоро ще отпътува за Щатския университет на Индиана, където е приет с футболна стипендия. „Да отида в Щатския на Индиана ще бъде много специално преживяване. Футболът е моята голяма страст откакто се помня. Играя от 11-годишен. Винаги съм мечтал да продължа и да играя в Първа дивизия. Затова фактът, че мога да сбъдна тази мечта е много специален за мен.“