СТОТИЦИ ИЗЛЯЗОХА НА АНТИФАШИСТКИ ПРОТЕСТ

Стотици се събраха пред НДК и след това направиха шествие из центъра на София до Столична община, за да кажат „НЕ на нацизма, НЕ на Луковмарш“, предаде репортер на Хаштаг-BG. Сред протестиращите имаше и специални гости от Гърция, Испания и Македония, които също подкрепиха проявата. Шествието тръгна от пилоните на НДК, премина през „Витошка“, покрай Министерски съвет и президентството и достигна крайната си точка – Столична община. Протестът беше охраняван изключително масирано и бе ескортиран през целия маршрут от множество униформени полицаи.

DSCN8564

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сред лозунгите на протестиращите се чуваше известният антифашистки лозунг „Alerta, alerta antifascista!“, както и „София няма да е нацистки град“, „Фашизмът не е мнение, а престъпление“, „Фашизмът убива, властта прикрива“, „Братя и сестри от всички националности и раси, заедно да бъдем в солидарността си“, „Писна ни от вашия псевдо-патриотизъм, хомофобията е болест и фашизъм“, „Българи и роми, всички сме едно“, „Всички сме различни, всички сме едно“, както и призиви на испански, английски и гръцки срещу фашизма и неонацизма.

DSCN8569

При преминаване на шествието по оживената търговска улица „Витоша“ протестиращите се натъкнаха на провокации от страна на минувачи, които се смееха и ругаеха, когато чуваха скандиранията на анти-фашисткото протестно шествие. Репортер на Хаштаг-BG видя кратък физически сблъсък между един от протестиращите и друг, който обиждаше и се подиграваше на шествието. До по-сериозни сблъсъци не се стигна, тъй като полицията бързо прекрати свадата.

DSCN8600

Сред протестиращите бяха известната историчка проф. Искра Баева, активиста на „Модерна България“ и правозащитник Петър Кичашки, писателката Леа Коен, правозащитникът Емил Коен и много други. Пред Столична община организаторите на протеста благодариха на всички присъстващи и си пожелаха следващата година да бъдат много повече, за да могат по естествен път да спрат неонацисткото сборище, което чества паметта на ръководителя на нацистките легиони у нас Христо Луков. Протестиращите припомниха, че както тази, така и миналата година факелното шествие Луковмарш не е било разрешено от Столична община, но антифашистите изразиха опасенията си, че както миналата година Луковмарш е имало, така ще има и тази, защото Общината отказва да бъде твърда при спазването на закона.

DSCN8577

Протестиращите почетоха и паметта на убития преди няколко години в Борисовата градина Михаил Стоянов, който бе нападнат и пребит до смърт от група неонацисти, които са „прочиствали“ градината от хомосексуални и нападнали Михаил, защото им приличал на такъв. „Ние знаем името на Михаил и го помним, защото беше българин. А всички онези безименни роми, емигранти и бежанци, които стават ежедневно жертви на фашистите дори не можем да изброим!“, каза емоционално една от протестиращите. Друг припомни за зверски побой с вериги над трима бежанци в „Захарна фабрика“. „Когато отидохме да ги видим, те не можеха дори имената да си кажат. Нормално ли е това?!“, попита той и получи мощно „НЕ!“ от протестиращите.

Шествието Луков марш се организира от Български Национален Съюз. Повечето от партиите в България се обявиха против провеждането му, а общинските съветници на София излязоха и с декларация против него.

Линк към оригиналната статия – http://hashtag-bg.com/articles/17791/%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%88