СТОЛИЧНИ ГИМНАЗИСТИ ПИШАТ И РИСУВАТ СРЕЩУ СЛОВОТО НА ОМРАЗАТА

Рисунки срещу словото на омразата създадоха столични шестокласници. 12-годишните деца от 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри” в София работиха по летен авторски проект на тема: „Смешен ли е хейтърът или как да го познаем – по външния вид, по думите или по омразата в очите“. Това стана в рамките на проекта „Смях срещу омразата“, който сайтът Marginalia изпълнява заедно с три софийски училища.

По-рано миналата седмица Marginalia публикува и две есета на десетокласници от 134 СУ „Димчо Дебелянов“, които са част от същата инициатива. Младата авторка на едното от тях, озаглавено „Разпознай ме в медиите, ако можеш: аз съм скрит и анонимен!“, пише:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Тази година беше проведен гей парад, което все още не се смята за редовна практика в държавата ни. Милиони хора се опълчиха срещу това, включително и политически формации като ВМРО и Атака. Техни коментари, изпълнени с омраза и липса на уважение към различието, ме нараниха, тъй като един от най-близките ми  хора се определя като хомосексуален. Обикновено говорим за анонимността на хайтърите, но предметът на тяхната омраза също би могъл да бъде анонимен. Когато нарочваме хора според нещо, което те не избират, не знаем кого посочваме. Всички така наречени „моралисти“, които говорят с възмущение за анормалността на еднополовата любов, могат да се окажат братя, сестри, майки и бащи на хомосексуалисти.“

Рисунките по-долу са на шестокласниците от 23 СУ. Още рисунки можете да видите тук.

4

3

1