СТАРТИРА БИЗНЕС ПЛАТФОРМАТА WORK IT OUT ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА ЛГБТ СЛУЖИТЕЛИ У НАС

Когато през 2014 г. изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви, че е гей и се гордее с този факт, той се присъедини към наистина краткия списък с открити директори на ръководещи позиции в света. Разкритието на Кук обаче даде надежда на много ЛГБТ служители, че дискриминацията към тях на работното място все повече ще се превръща в отживелица.

Бизнесът има решаваща роля в допринасянето за по-справедливо общество чрез създаване на работни места, на които ЛГБТ хората могат да бъдат себе си, точно както всички останали. Важен знак за интересите на корпоративния свят към тези политики са растящия брой световни инициативи, като засега подобни в България почти липсват.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Фондация GLAS, която работи от 2014 г. с публични кампании срещу хомофобията, официално поставя началото на свой нов проект, наречен Work It Out – платформа за базирани в България местни и международни компании с цел насърчаване и създаване на положителна среда за приобщаване на ЛГБТ служителите. Стартът ще бъде даден тази сряда, 26 април, когато по покана на фондацията и в партньорство с една от най-големите технологични комапнии в света – Microsoft, в България ще пристигне Мариан Ролинг, генерален мениджър малки и средни решения и партньори на Microsoft за Централна и Източна Европа. Financial Times нарежда Ролинг сред световните Топ 100 ЛГБТ бизнес лидери за 2015 и 2016 г. Тя е в борда на гей и лесбийки служители в Microsoft (Gleam) и говори на събития като „Жени без мрежа“ и „Мрежа на гей жени“ (GWN).

Мариан Ролинг, генерален мениджър малки и средни решения и партньори на Microsoft за Централна и Източна Европа

Освен нея към събитието ще се включи и Дейвид Полард, изпълнителен директор на фондация Workplace Pride, която работи в подкрепа на равенството на работното място в Холандия вече над 11 години и която ще консултира и работи съвместно с фондация GLAS у нас.

Work It Out цели да се превърне в общност от фирми, които споделят целите за приемане и приобщаване на ЛГБТ хората и да насърчи положителна бизнес и икономическа среда за равенство на възможностите за всеки служител в България. Всяка компания, която желае да стане партньор на инициативата, може да го направи през сайта на платформата – http://workitout.glasfoundation.bg/