СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО

Карл кой? Лагерфелд, разбира се. Отличителни белези: носи се винаги срещу течението. Не само по отношение на модата, а почти във всичко, което прави. Наскоро се присетихме за пространното интервю с Лагерфелд на не по-малко рушащия табута фотограф и режисьор Брус Ла Брус, излязло във VICE преди четири години. В светлината на случващото се в света в момента, като например набиращата скорост легализация на еднополовите бракове, някои от твърденията на кайзер Карл звучат ако не абсурдно, то поне налудничаво. Но провокацията за него е жизненоважна поне колкото дишането, ако не и повече. Затова не можем да му се сърдим. Ако по една или друга причина сте пропуснали въпросното интервю, съветваме ви да го прочетете от началото до края. Ако ли пък нямате време, ето в общи линии най-интересното в него, смляно в девет точки.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
  1. Лагерфелд е против идеята за гей браковете: “Против съм по една много проста причина: през 60-те всички твърдяха, че наше право е да сме различни. А сега, изведнъж, искат буржоазен живот”.

Ла Брус е съгласен. Ние също. Само донякъде, обаче. Защото дори по-важно от правото да си различен, е правото на избор.

  1. Лагерфелф не обича да сваля очилата си, които нарича “фередже за мъже”, защото е късоглед. Правилно решение, Карл! Така никой не може да види какво наистина мислиш или къде точно гледаш.
  1. Лагерфелд не иска да слуша хората да говорят за благотворителните си начинания:

“Бъдете политически коректни, но, моля, не досаждайте на другите с разговори за политкоректността, защото това е краят на всичко. Искате да творите скука? Бъдете политически коректни в разговорите си… Това означава хора, приказващи за благотворителност. Правете го, бъдете щедри, но не го превръщайте в тема на разговор, защото ще отегчите света до смърт. Много е неприятно. Но аз не излизам много, така че не съм толкова изложен на хорско присъствие.”

Няма как и по този въпрос да не се съгласим с достопочтения дизайнер. Благотворителността трябва да бъде интимна тема като мръсните гащи. Какво правиш с парите и бельото си е единствено и само твоя работа.

 

bruce_labruce_la_monda_magazine_1
Брус Ла Брус
  1. Никой от двамата не е гласувал на изборите. Защо ли не можем да ги виним?
  1. Лагерфелд обича момчетата под наем, но само тези от класа:

“Лично аз харесвам само елитни ескорти. Не обичам да спя с хора, които истински обичам. Не искам да спя с тях, защото сексът не може да продължи за разлика от обичта, която трае вечно.”

Немеем пред тези думи. Синтезират всички проблеми с връзките и тяхната същностна мимолетност.

  1. Най-добрите приятели на Лагерфелд са ловци и фермери.

“Когато някои обявяват, че са против използването на естествената кожа, питам аз: “А вие достатъчно ли сте богати, за да създадете доход за хората на север, които се прехранват от лов? От какво искате да живеят, когато нямат с какво друго да се занимават? Точно фермерите са най-мили с кравите и прасетата и след това ги убиват. Това е по-лицемерно от лова. Поне ловците не залъгват животните.”

  1. Лагерфелд за изкуството като инвестиция:

“Ако можете да си го позволите, ОК. Но ако мислите, че това е инвестиция, забравете.”

Така че помислете внимателно следващия път, когато решите да купите поредния си Уорхол.

  1. Лагерфелд никога не е слагал цигара в устата си, защото като дете майка му е казвала, че ръцете му не са достатъчно красиви, за да държи цигара.
  1. Мотивацията да отслабне:

“Излезе новата линия на Хеди Слиман за Dior, която трябваше да си слаб, за да носиш. Тя сякаш казваше: “Искаш ли ме? Смали се до кости”. И така, загубих всичко. Загубих 40 кг и никога не си ги получих обратно.”

Димитър Пижев