„СОФИЯ ПРАЙД 2015“ С ФОКУС ВЪРХУ ДИСКРИМИНАЦИЯТА СПРЯМО ЛГБТИ ХОРАТА В ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Организационният комитет на „София Прайд 2015“ днес обяви, че осмото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите  и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) ще се състои на 27 юни от 18:00 ч. Организаторите още не са координирали началната точка на шествието с властите.

Тази година фокусът на прайда е върху дискриминацията спрямо ЛГБТИ хората в образователните институции. Според организаторите с този проблем са се сблъсквали почти всички нехетеросексуални и трансполови хора и въпреки това той остава невидим, неразпознат и неадресиран както от родители и учители, така и от експерти. Проблемът е осезаем и във висшето образование.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Организаторите на прайда цитират данните на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA), която през 2012 г. обяви данните от допитване сред ЛГБТ хората в България. От анкетираните 1034 души 71 процента отговарят, че „винаги“ или „често“ са криели това, че са нехетеросексуални или трансполови, когато са били в училище. С процент повече са отговорилите, които в училище са били обект негативни коментари или отношение заради това, че са ЛГБТ, а 95 процента са били свидетели на такива коментари или отношение спрямо другиго.

„В училището и университета човек активно се социализира и прекарва голяма част от ежедневието си“, коментира Моника Писанкънева от фондация „Ресурсен център „Билитис“, които са един от съорганизаторите на прайда. „Ето защо е много важно средата да е безопасна и включваща. А това означава да се чувстваш комфортно, да не се чувстваш особен или не добре дошъл. Хора, които не се чувстват пълноценно и приети, не взаимодействат добре с връстници и преподаватели. Това саботира реализирането на потенциала им и може да доведе до недобър учебен процес, а от там – недобра подготовка и реализация в бъдещето“, обясни още Писанкънева.

„Картината е тревожна, но и не бива да се залъгваме, че това е проблем само в България“, заявява Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет, които са съорганизатори на прайда. „Показателите ни са над средните за страните-членки на ЕС, но не значително. Това, което драстично отличава страните-членки обаче, е разпознаването, работата по анализирането и превенцията, и въобще публичното говорене по този проблем. За съжаление у нас педагозите, както експертите от помагащите професии и социалните науки, нямат голяма специализирана подготовка за работа с маргинализираните общности, а специфичните проблеми и потребности на ЛГБТ хората за тях са абсолютна екзотика“, заяви още Стоянов. Според него висшите учебни заведения не включват в нужната степен в учебното си съдържание теми, касаещи маргинализирани общности, което лишава институциите и гражданските организации от човешки ресурс, способен да работи по тези проблеми.

Марко Марков от младежкото ЛГБТ сдружение „Действие“ разказва, че много младежи са се обръщали през годините към организацията, споделяйки своите истории за преживени болка и тормоз. „Нехетеросексуалните и трансполовите младежи често пъти или крият идентичността си дори от близките си, или биват отхвърляни и подлагани на вербален, психически, а понякога и физически тормоз даже у дома. Най-страшното, което едно такова дете може да чуе, е „Заслужаваш си го, след като си такъв“ или „такава“.

Симеон Василев от новоучредената фондация GLAS обаче е оптимист. „Мотивирани сме да работим по проблеми като тези. Планираме да се фокусираме върху враждебната семейна среда, но несъмнено ще опитаме да покрием и други сфери. Публичните дискусии и информираност по тези въпроси обаче оказват безценна помощ. Възрастните трябва да знаят за проблемите на децата и да могат да реагират адекватно. В противен случай цената може да е много тежка“.

От организаторите припомнят, че по традиция шествието ще бъде предхождано от културната програма на София Прайд филм фест и София Прайд арт седмица.