„СОФИЯ ПРАЙД 2014“ ЩЕ БЪДЕ НА 21 ЮНИ

Утре честваме Международния ден срещу хомофобията и трансфобията, припомнят от организаторите.

Организационният комитет на „София Прайд 2014“ обяви днес , че седмото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите  и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) ще се състои на 21 юни от 17:00 ч. От организаторите вече са заявили пред Столична община, че начална точка тази година отново ще бъде пространството пред Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„София Прайд“ е най-голямото ежегодно събитие в България посветено на човешките права и равенството на гражданите и е най-голямото събитие, повишаващо видимостта на ЛГБТ хората у нас.

Организаторите припомнят, че утре, 17 май, е обявен от международна гражданска инициатива за Международен ден срещу хомофобията и трансфобията, тъй като на тази дата през 1990 г. четиридесет и третата Генерална асамблея на Световната здравна организация обяви решението си да премахне хомосексуалността от Международната класификация на болестите. През 2013 г. 17 май е отбелязан в около 120 държави от цял свят.

Тази година фокусът на прайда е върху липсата на каквито и да е отговорни политики от страна на партиите и институциите у нас по отношение на нехетеросексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора. Според организаторите този проблем е особено осезаем в контекста на кампаниите за Европейски избори 2014 г.

„На практика ние, хората от ЛГБТИ общностите, не се чувстваме по никакъв начин адресирани и представени, макар да сме граждани и данъкоплатци на България и на Европейския съюз“, заяви Моника Писанкънева от фондация „Ресурсен център „Билитис“, която е член на организационния комитет на „София Прайд“. „Парадоксалното е, че с нашия глас и за нашите проблеми говорят чужди евродепутати, а не тези, за които се предполага, че ние трябва да гласуваме. Това трябва да се промени“.

Според Марко Марков от младежката ЛГБТ организация „Действие“ събития като прайда се отбягват всячески от политиците, дори като обект на дискусия, докато всъщност е в техен интерес те активно да са въвлечени в това и други подобни правозащитни събития:

„ЛГБТИ хората са част от електората и като такава могат да бъдат мобилизирани, стига някой да отправи адекватни послания към тях. У нас обаче никой не прави това“.

Според Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет, които тази година са партньори на събитието, проблемът има две страни:

„Парадоксът е, че у нас ясни и гръмогласни позиции за ЛГБТИ хората имат само националпопулистките партии, които са класически опонент на равноправието и интеграцията не само на тези, но и на други малцинства. За съжаление евроскептичните гласове стават все по-безскрупулни във фабрикуването на аргументи, с които да оклеветяват уязвимите общности и да мобилизират електората си. Ето защо мишените на тези атаки трябва да отстояват позициите си, да показват истината, в отговор на клеветите, а гласът им да бъде чуван ясно. Именно това прави прайдът и затова той е ценен“.

Активистката Десислава Петрова пък напомни, че все още се чака да бъде разгледана от парламента предложена от партия „Атака“ промяна в Закона за събранията митингите и манифестациите, която ефективно ще ограничи свободата на мирно събиране на ЛГБТИ хората:

„Шокиращо е, че в българския парламент има партия, която е способна да изготви и внесе толкова антидемократичен законопроект. Но ето, че е факт. И ако той бъде приет, което би било куриоз, събития като прайда ще станат невъзможни, а гласът на ЛГБТИ хората – заглушен“.

От организаторите припомнят, че по традиция шествието ще бъде предхождано от културната програма на София Прайд филм фест и София Прайд арт седмица, които тази година ще се реализират от организациите „Действие“ и GLAS.