Протест пред Съдебната палата в София през 2012.

София Прайд поиска законова промяна след намалените присъди на убийците на Михаил

За пореден път организационният комитет на „София Прайд“ призова за промяна в Наказателния кодекс, която да добави сексуалната ориентация и половата идентичност към списъка с подбуди към престъпления от омраза. В съобщение до медиите, цитирано от „Дневник“, организациите се обосновават с окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 2 юли, с което са снижени наказанията на двамата подсъдими за убийството на студента Михаил Стоянов през 2008 г. в столичната Борисова градина.

Магистратите взеха предвид множество смекчаващи вината на Александър Георгиев и Радослав Кирчев обстоятелства като младата им възраст, чисто съдебно минало и прекомерна продължителност на делото. Наказанието на Георгиев бе намалено от 15 на 10 години затвор, а на Радослав Кирчев, който по време на престъплението е бил непълнолетен – от 6 години на 4 години и половина. От присъдите на убийците ще бъдат приспаднати 2 години, прекарани под домашен арест. Това значи, че Кирчев ще прекара в затвора едва 2 години и половина, подчертават от екипа на „София прайд“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

За намаляването на присъдите съдът се аргументира с това, че убийството не е извършено по хулигански подбуди, което е вид квалифицирано престъпление, изискващо по-високи наказания. ВКС приема за правилна квалификацията „убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин“.

Първият протест, организиран от ЛГБТИ активисти, се състоя в Борисовата градина през 2010.

Екипът на „София прайд“ настоява за промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведат квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди, както това е сторено за престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди.

26-годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт от младежи, които „прочиствали парка от гейове“, през есента на 2008 г., а пет години делото не можеше да стигне до съд заради проточило се разследване. Михаил е бил нападнат в гръб с ритници и юмруци. Умира от задушаване, след като му е била счупена подезичната кост. По време на делото така и не се разбра как подсъдимите са разбирали кои от жертвите им са хомосексуални. Към момента на убийството Михаил Стоянов е на 25 години и учи медицина в София.

„Убийството е първият документиран и получил широка публичност случай на убийство по хомофобски подбуди у нас, което го прави с особено важно значение както за съдебната практика, така и за лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората в България. Знаковото дело е пример и за бавно правосъдие – цели две години убийците на Михаил не бяха известни, а три години след това бяха нужни на прокуратурата да изправи пред съда само част от отговорните“, се казва още в съобщението.

В него се допълва, че сега действащото законодателство нито признава жертвите на хомофобски и трансфобски престъпления, нито отправя към извършителите послание, че сексуалната ориентация и половата идентичност не могат да бъдат причина за посегателство. „Липсата на нужната поради това специфична забрана и на пропорционално по-висока санкция на този вид престъпления поставя България на последно място в Европейския съюз по този критерий, заедно с Полша, Чехия, Италия и Латвия“, посочват от екипа на „София прайд“.