София куиър форум 2018 ще бъде куриран от ирански художник

Организаторите на София куиър форум обявиха, че тазгодишното издание ще бъде курирано от Мохамад Салеми. Под надслов „Родина за вагабонта“, алтернативният ЛГБТИ фестивал ще се случи в периода 8 ноември – 2 декември 2018 г. в галерия „Васка Емануилова“ и други локации в София.

Салеми е независим художник, художествен критик и куратор, базиран в Ню Йорк, и е завършил магистратура по критически кураторски изследвания в Университета на Британска Колумбия. Негови работи са показвани в Ashkal Alwan’s Home Works 7 (Бейрут) и Witte de With (Ротердам). Негови текстове са публикувани в издания като e-flux, Flash Art, Third Rail и Brooklyn Rail, и е курирал изложби в Morris and Helen Belkin Art Gallery, Access Gallery и Satellite Gallery във Ванкувър, както и в Transit Display, Прага. През 2014 г. организира конференцията Incredible Machines. Кураторският експеримент на Салеми “For Machine Use Only” е включен в 11-тото издание на Биеналето в Гуангджу (2016). Понастоящем е съорганизатор на образователните програми на The New Centre for Research & Practice.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

София куиър форум 2018: Родина за вагабонта ще се фокусира върху няколко ключови въпроса: Как понятията за „куиър“ и „куиър идентичност“ се променя във време на нарастващи остеритет, дерегулации, бедност, усилващ се расизъм, национализми (включително хомонационализъм), социална сегрегация и дискриминация? Могат ли тези понятия да бъдат преосмислени като част от по-широки еманципаторни социални движения? Могат ли новите куиър движения и дискурси да придонесат към колективната и универсална борба за по-добър живот и равни политически и социални права за всички, или ще си останат ограничавани от идентичностните наследства на категорията куиър?

Фестивалът е подкрепен финансово от Фондация „Роза Люксембург“ – Югоизточна Европа и Награда за ново българско изкуство „Гауденц Б. Руф“.