СОФИЯ КУИЪР ФОРУМ 2016 ЩЕ СЕ СЪСТОИ ТАЗИ СЪБОТА

София куиър форум 2016 се забави, но все пак ще се случи – в 2017-та. В еднократното събитие в събота вечерта ще участват американски и руски автори, които разказват истории за сексуално и полово дисидентство. Организаторите заявиха: „Няма по-добър начин да ги представим – седмица след като ТръмПутин идва на власт!“

Програмата се състои от пърформанс и видео/експериментално кино програма в две части. В първата част ще видим два руски видео филма, от Ксения Храбръйх и Шифра Каждан. Събитието ще продължи с четене-пърформанс на Войн де Войн и Станимир Панайотов, които експериментират с народна политическа поезия посветена на политици. След кратка пауза, втората част от видео програмата ще се придвижи на запад и ще покаже 7 кратки филма от американската ъндърграунд траш икона Кери Бърт.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Ето и подробности за програмата:

ПРОГРАМА 28.01.2017, начало в 20.00 ч.

НЕ МЕ СПИРАЙТЕ! (2015) (27.52 min) от Ксения Храбръйх (Русия)

Докуметален разказ за положението на жените в северен Кавказ – интересен регион, към който са отправени много от нашите български националистически сантименти. Съвременната ситуация е разгледана с поглед към миналото и позицията на жената в до-мюсулманската и в мюсулманската култура. Авторката на филма, както и жените в него, поставят въпроса доколко съвременната дискриминативна патриархална култура не е резултат от глобализиране на патриархалните методи за подчиняване на жената. Филмът включва разговори с жени от Чечня, Ингушетия, Кабардино-Балкария и Дагестан и представлява опит за разглеждане на проблема на половото насилие не само като борба за надмощие, а като резултат от систематични, многопластови и взаимно свързани техники за подчинение, в които участват семейства, религиозни и национални общества и процесите на глобализация в целия свят. Филмът е реализиран с поддръжката на фондация „Хайнрих Бьол“.

НЕСИГУРЕН СЪЮЗ (2013) (17.19 min) от Шифра Каждан (Русия)

Това двуканално видео е нов прочит на класическия текст на Пушкин “Борис Годунов”. Художничката избира момента на срещата на историческите личности Лъже Димитрий I и княгинята Марина Мнишек, преди техният брак през 17 век, който впоследствие става причина тя да стане първата коронована царица на Русия. Традиционно тази сцена се интерпретира като демонстрация на кариеризма на Марина, готова на всичко, за да се възкачи на престола. Каждан чете същия текст като сцена на изнасилване. За художничката е важно да покаже насилието от позиция на жената, не само исторически, но и в наши дни. Жертвата най-често е обвинявана за насилието извършвано над нея. В днешно време това се изразява в премълчаване на насилието, а исторически в пренаписване на историята от гледна точка на насилника-победител.За Каждан не е важно да възстанови историческа истина, а по-скоро да представи различен от общоприетия наратив: възможният женски наратив. Сцената е разиграна от двама мъже, извършващи условни действия пред камерата, което прибавя елемент на съ-преживяване – опит физически да влезеш в кожата на някой друг, на човек с различна полова и сексуална идентичност.

ТОП ТАЙНА (12.56 мин) Четене-пърформанс на Войн де Войн и Станимир Панайотов (България), съпроводен от видеото „Множественото време на клиниката“ на Шифра Каждан (Русия)

Какви са тайните учения на водещите мъже на света?
Колко „топ“ могат да станат?
Как другите хора и народа ги възвеличават?
Елате да разкрием тайните в перверзна перспектива! Ще чуете народни поеми посветени на Доналд Тръмп, Владимир Путин и Бойко Борисов, прочетени и интерпретирани от хайвера на българската гей мафия.
Съпровождащото пърфорамнса 12-минутно видео на Шифра Каждан „Множественото време на клиниката“ е предназначено да служи като фон за събития и идеи на други хора.
Поемите ще бъдат четени на оригиналните им езици: български, руски и английски.

ФИЛМИ, КОИТО НАРАНЯВАТ ЧУВСТВАТА (2000) от Кери Бърт (САЩ)
Град на чувствата (19.30 min)
Хей, господине! В женската тоалетна сте! (4.19 min)
Смъртта на секса (4.15 min)
Психотичната одисея на Ричард Чейз (6.14 min)
Улеснен контрол на съзнанието, или как да станеш лидер на култ (12.44 min)
Филм за дисоциативното разстройство (18.09 min)
Божието слънце (4.27 min)

Психотичната одисея на Ричард Чейз (The Psychotic Odyssey of Richard Chase) и Смъртта на секса (The Death of Sex) са включени във второто издание на книгата на Джак Сърджънт СМъртен-трип: Кино на трансгресията (Kino na trans Deathtripping: The Cinema of Transgression). Психотичната одисея (Psychotic Odyssey) е разпространяван от култовата продуцентска компания Troma Entertainment в тяхното ДВД „Най-доброто от Тромаденс №1“ „Best of Tromadance Vol. 1“. Филмът е включен и във видеоизложбата „Терор експерименти от Другото кино“ (Other Cinema’s Experiments in Terror). Улеснен контрол над съзнанието или как да станеш лидер на култ (Mind Control Made Easy or How to Become a Cult Leader) бива показан през 2005 г. на Ад на колела: Астория Кино Фестивал (Hell on Reels: Astoria Moving Image Festival) и получава одобрението на публиката. Като обучителен филм, очертаващ използваните техники от деструктивни култове, Mind Control е показван и на сайта Supersphere.com където получава наградата на публиката. Фрагменти от Mind Control са използвани от алтер егото на Flying Lotus Captain Murphy в албума Duality, издаден през 2012 г.