СОБСТВЕНИК НА СЕКСШОП ЖАЛИ ОБЕДИНЕНИЕТО НА ДЕОС, ‘ЗЕЛЕНИТЕ’ И ‘ДА, БЪЛГАРИЯ’

Нови три жалби са постъпили в ЦИК срещу решението на комисията да регистрира коалиция „Да, България“ за предстоящите на 26 март парламентарни избори, предаде Mediapool.

Нещо, което прави особено впечатление, са мотивите на автора на една от жалбите. След като в края на миналата седмица турски търговец на килими атакува участието на коалицията между „Да, България“, ДЕОС и „Зелените“, сега това прави и съдържател на сексшоп. От жалбата на Яне Георгиев Янев става ясно, че пред магазина си е събирал подписи за коалицията, но е разочарован от участието на „Зелените“ в нея.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Според абсурдните му аргументи „едно е гей, съвсем друго е горски и трябва да се прави разлика“. Жалбоподателят очевидно има предвид открито гей председателя на ДЕОС Виктор Лилов. Янев посочва още, че допускането на „Да, България“ до изборите би попречило на бизнеса му: „Ако подобна подмяна на нашата воля бъде допусната, реално голяма група гей и фетишисти рискуват да бъдат излъгани и от това да пострада моят бизнес. Кой ще си купи вибратор от мен, след като е бил подведен и заблуден пред самия магазин, от самия мен да се подпише?“

Новоучреденото движение „Да, България“, „Зелените“ и ДЕОС успяха само за ден да съберат безпрецедентните 20 000 подписа за регистрация на предизборната си коалиция. Това се наложи, след като 3 жалби в последния възможен момент забавиха регистрацията на „Да, България“ в съда и така направиха невъзможно самостоятелното й участие във вота, тъй като срокът за подаване на документи в ЦИК изтичаше на 8 февруари.

Mediapool припомня, че Софийският градски съд регистрира „Да, България“ на 30 януари, но в последния ден от 7-дневния срок за обжалване на това решение в съда постъпиха 3 жалби, 2 от които се оказаха фиктивно подадени от името на двама от учредителите на партията.