СМЪРТТА НА ТРАНССЕКСУАЛНАТА ЛИЙЛА АЛКОРН, КОЯТО РАЗБУНИ АМЕРИКА

На 28 декември транссексуалната тинейджърка Лийла Алкорн решава да сложи край на живота си като скача пред  тежкотоварен камион. 17 годишното момиче от Охайо, САЩ, оставя предсмъртно писмо, в което описва многобройните проблеми със семейството й, което отказва да приеме нейната самоличност с аргументи като „това е само временно” и „Бог не прави грешки”.

Трагичната смърт на Лийла разбуни цяла Америка и повдигна много парещи въпроси за живота на транссексуалните тинейджъри. Но нейният отчаян акт е и силен призив за промяна в обществото и по-добро третиране към транссексуалните хора. „Когато бях на 14, научих какво означава транссексуалност и плаках от щастие,” са част от последните думи на Лийла, публикувани в нейния блог. „След 10 години на объркване накрая разбрах кой съм. Веднага казах на майка ми и тя реагира изключително негативно, казвайки ми, че това е фаза, че никога няма да бъде наистина момиче, че Бог не прави грешки, че не съм права. Ако четете това, родители, моля, не казвайте това на децата си. Дори и ако сте християнин или сте против транссексуалните хора, никога не казвайте това на някого, особено на детето си. Това единствено ще ги накара да мразят себе си. Точно това ми причини на мен.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

146b3140-74c2-0132-1d4d-0a2c89e5f2f5

След признанието й родителите на Лийла  я изпращат при терапевти и психиатри, които тъпчат момичето с лекарства, но не разбират нищо за самата нея. Лийла признава пред приятелите си в училище, че е трансполова, което ядосва родителите й и те отнемат достъпа на тинейджърката до социалните мрежи.

„След лято с почти никакви приятели, плюс товара да се налага да мисля за колежа, да спестя пари, за да се изнеса, да поддържам високите си оценки, да ходя на църква всяка седмица и да се чувствам много зле, защото всеки е против всичко, за което живея, реших, че съм преминала през достатъчно. Никога няма да премина през транссексуалната промяна успешно, дори и когато се изнеса. … Хората казват „става по-добре“, но това не е вярно в моя случай. Става по-лошо. Всеки ден става по-лошо,“ пише още Лийла.

По ирония на съдбата днес подкрепата за Лийла Алкорн в социалните мрежи е толкова силна, че превзема света. Съществуват десетки страници в нейна подкрепа, а междувременно онлайн петиция събра над 77 000 подписа, призовавайки родителите й да използват избраното от нея име на надгробния й камък. Майката на Лийла – Карла Алкорн, е подложена на множество критики за това, че продължава да се обръща към детето си като „син” и използва мъжки местоимения. Тя сподели в интервю за CNN, че се страхува да погребе детето си, заради заплахи от протести, а няколко хора дори призоваха Карла и съпругът й да бъдат арестувани за подтикване на Лийла към самоубийство.

„Единственият начин да почивам в мир е, ако един ден транссексуалните хора не се третират по начина, по който третираха мен, а бъдат третирани като хора, с валидни чувства и човешки права. За пола трябва да се учи в училище, колкото по-рано, толкова по-добре. Моята смърт трябва да означава нещо. Моята смърт трябва да се отчете в броя на транссексуалните лица, които са извършили самоубийство тази година. Искам някой да погледне тази бройка и да каже, „че е прецакана“ и да я оправи. Поправете общество. Моля ви!“ са последните думи на Лийла Алкорн.