СЛОВЕНЦИТЕ РЕШАВАТ ДАЛИ ДА ЗАБРАНЯТ ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМ

На 20 декември Словения ще проведе референдум, който би могъл да забрани еднополовите бракове, пише Dnevnik.bg

През март тази година депутатите приеха закон, даващ на еднополовите двойки правото да се женят и да осиновяват деца. Гражданската група „За децата“ сезира Конституционния съд, като поиска провеждането на допитване по темата, съобщава агенция „Ройтерс“. През октомври магистратите отсъдиха в нейна полза.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В подобен референдум през 2012 г. почти 55% от гласувалите бяха „против“ даването на равни права на еднополовите двойки. 57% от цялото население на Словения се самоопределя като католическо според данните от последното национално преброяване, проведено през 2002 г.

Поправките в закона, приети през март, дефинират брака не като „съюз между мъж и жена“, а като съюз между „двама възрастни“, припомня електронното издание The Slovenia Times.

Това разгневи консервативното движение „За децата“, на неговото мнение са и опозиционните Словенска демократична партия и „Нова Словения“.

Социалдемократите и Партията на модерния център, които съставят управляващата коалиция заедно с Демократичната партия на словенските пенсионери, одобриха закона през март. „Обществото не е достатъчно зряло, за да разбере, че въпросите за човешките права не се решават с референдум“, заяви депутатът Ян Шкоберне.

През пролетта парламентът прие с 51 срещу 28 гласа и петима въздържали се (от 84 присъстващи депутати на заседанието) промени в семейното законодателство. По-рано Словения разрешаваше еднополов граждански съюз, но без право на осиновяване на деца.