СЛОВЕНИЯ РАЗШИРИ ПРАВАТА НА ГЕЙ ДВОЙКИТЕ (РЕДАКТИРАНА)

Словения разшири правата на еднополовите двойки в партньорство и те вече са сравними с тези на хетеро двойките в брак. Миналата седмица в сила взеле поправка в закона за партньорствата, която частично премахва дискриминацията. Законът обаче все още не им позволява да осиновяват деца заедно.

Законът бе приет преди десет месеца, след като през 2015 г. словенците отхвърлиха на референдум проектотекст, който узаконява брачното равенство и разрешава осиновяването на деца от гей съпрузи.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

От 2006 г. насам гей хората в Словения имат право на граждански съюзи, както и да осиновят децата на партньора си от предишна връзка.

Понастоящем 28 от 50-е държави и 5 от 7-е независими територии в Европа признават някаква форма на еднополови съюзи. 13 държави предоставят брачни права на еднополовите двойки. Това са Белгия, Дания, Финландия, Франция, Исландия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания.

Редакторска бележка: В по-ранна версия на този материал се твърдеше, че Словения е узаконила брачното равенство. Грешката произтича от източника ни – Дневник – който погрешно твърди, че страната е разрешила „гей браковете“.