СЛЕД СЪДЕБНА БИТКА МОНТАНА ИЗДАДЕ НОВО УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РАЖДАНЕ НА ИНТЕРСЕКС МЪЖ

Вчера интерсекс активистът Пол Найденов публикува във Facebook снимка на своето ново удостоверение за раждане. Документът е издаден от гр. Монтана на Пол Цветанов Найденов. Той е резултат от историческо решение на Софийския градски съд (СГС), който разпореди първото у нас издаване на лични документи на интерсексуално лице в съответствие с пола, с който се самоопределя.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През 2016 Найденов стана първият интерсекс човек у нас, завел дело за промяна на пола в документите си. На първа инстанция той загуби делото. В решението на Софийския районен съд за него се говори като за „молителката“ и се прилагат аргументите, които често се отправят към транссексуалните хора. Без да се отчита, че е с мъжки хромозоми, от него се иска да си направи операция за смяна на пола. След принудителната си кастрация обаче, Найденов отказва да се подлага на повече хирургически интервенции.

През февруари стана ясно, че Найденов е спечелил делото на втора инстанция, в Софийския градски съд. По повод решението на СГС, той написа във Facebook, че празнува своя втори рожден ден.

Найденов е роден с мъжко ДНК, но с резистентност към мъжки полови хормони. По време на пубертета си, без неговото съгласие, той бива подложен на операция, при която са премахнати мъжките му полови белези, въпреки че на въпроси на лекари винаги е отговарял, че се идентифицира като момче. Понастоящем живее с жена на семейни начала, а децата от предишния брак на жена му го наричат „татко“.

За активната си работа за правата на интерсекс хората в България Пол Найденов получи наградата на младежка ЛГБТ организация „Действие“ за 2015 г. „Личност на годината“. Той е един от хората, спомогнали буквата „И“ да бъде добавена към абревиатурата ЛГБТ(И) у нас, се казва в мотивите за наградата.