Снимка: kieferpix/iStock/Getty Images

СКОРО ГЕЙ ДВОЙКИ ЩЕ МОГАТ ДА ИМАТ ОБЩИ БИОЛОГИЧНИ ДЕЦА

Учени от Кеймбридж са открили, че е възможно да бъде направено бебе с помощта на клетки от двама родители от един и същ пол, предаде Pink News. Еднополовите двойки ще могат да имат свои общи биологични деца в рамките на следващите две години.

Учените са използвали клетки от кожите на двама души и за пръв път са доказали, че от това могат да бъдат създадени човешки яйцеклетки и сперма.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В експериментите са били използвани десет донори. От всички тях успешно са били създадени линии от стволови клетки, годни за последващо създаване на нужните тъкани. Учените са сравнили резултата с човешки клетки от ембриони, за да се уверят, че характеристиките им са еднакви.

Ръководителят на проекта, Азим Сурани, каза пред Sunday Times: „Постигнахме успех в първата и най-важна стъпка от процеса, което показва, че можем да направим тези много ранни човешки стволови клетки в епруветка. Също така открихме, че едно от нещата, които се случват в тези клетки, е че епигенетичните мутации — грешките, които възникват при стареенето — са напълно изличени.“