СКАНДАЛЕН АНТИ-ГЕЙ ЗАКОНОПРОЕКТ СЕ ОПИТВАТ ДА ПРОКАРАТ В АРИЗОНА

Натиск от десетки правозащитни организации и компании като Apple, American Airlines и Marriott, заплаха щатът да не бъде домакин на финала на Super Bowl. Всичко това заради силно противоречивия законопроект на щата Аризона, който би позволил на бизнес собственици да отказват да предлагат услугите си и обслужват гей клиенти, заради религиозните си вярвания. Все още не е ясно дали губернаторът на щата – Джен Брюър, ще приеме предложението, превръщайки го в законово.  На въпрос на CNN Джен, известна с крайното си отношение към абортите, отговори, че ще „вземе правилното решение“. Тя има време да направи това до събота. Други щатски сенатори я призоваха да постави вето върху законопроект.

Междувременно представител на компанията Apple е разговарял по телефона с губернатора със същото искане за налагане на вето. Компанията планира да отвори завод за стъкло в Аризона, като така ще осигури работа на 700 души и ще създаде допълнително 1300 работни места при изграждането му, и би трябвало мнението на Apple да има тежест в щата.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Проектозаконът е огромна крачка назад, отваряйки широко вратата за дискриминация, базирана на раса, религия, пол, възрасти и произход. Human Rights Campaign го нарекоха не просто лош за аризонците, а лош за страната.