СЕМЕЙСТВА НА ЖЕРТВИ ОТ ОРЛАНДО СЪДЯТ FACEBOOK, TWITTER И GOOGLE

Семействата на три от убитите в масовия разстрел в гей клуба Pulse в Орландо съдят Facebook, Twitter и Google. Те твърдят, че медия гигантите улесняват терористичната група ИДИЛ в разпространяването на посланието й.

Омар Матийн, който на 12 юни разстреля 49 души и рани още 53, не е бил член на ИДИЛ, но има информация, че я е подгрепял.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Делото бе заведено в понеделник в районен съд в щата Мичиган, предаде PinkNews, позовавайки се на Fox News. Ищците твърдят, че без услугите на трите компании, „експлозивния растеж на ИДИЛ през последните няколко години в най-страшната терористична групировка в света нямаше да е възможен“.

Пред успеха на подобно дело обаче, стои едно сериозно препятствие. Според американското законодателство, интернет компании не носят отговорност за съдържанието, което потребителите публикуват в сайтовете им. Адвокатът на ищците твърди, че конкретните медия услуги са всъщност създатели на съдържание. „Обвиняемите създават уникално съдържание, свързвайки публикации на ИДИЛ с реклами, базирани на информация за потребителите,“ каза той в интервю. „Нещо повече – обвиняемите финансират дейността на ИДИЛ като споделят приходите си от реклама.“

Компаниите обикновено свалят съдържание на ИДИЛ и други терористични групировки и деактивират акаунтите на създателите му, но адвокатът твърди, че терористичните организации отговорят със създаване на нови профили почти веднага.