СЕДМИЦАТА НА ИЗКУСТВАТА ПРЕДИ „СОФИЯ ПРАЙД” СТАРТИРА С ПРОВОКАТИВНИ ПРИМЕРИ НА ЧУЖДЕСТРАННИ И РОДНИ ТВОРЦИ

Изданието на тазгодишната София Прайд Арт седмица, която ще се проведе между 23 юни и 28 юни, обещава да бъде най-мащабното досега! За първи път в България ще бъдат показани двама международни автори, както и две премиери на родни артисти.

53026240ac2f0

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Седмицата на изкуствата преди София Прайд ще започне на 23 юни, вторник, с официалното откриване от 19:00 ч. на изложбата All Love Is Equal на фотографа Брейдън Съмърс в центъра за култура и дебат „Червената къща”на ул. „Любен Каравелов“ № 15. All Love Is Equal показва гей двойки от цял свят в романтични моменти. Изображенията, както самият автор признава, не са документирана реалност, а илюстрации, които да помогнат на зрителя да мечтае за такъв тип романтика в ежедневието. Съмърс е носител на наградата Getty #RePicture и е фотографирал знаменитости като Орландо Блум, Джъд Лоу и много други.

Maria Khan boy-girl and sea

Премиера ще бъде и фотографската изложба Бунтът на „добрите нрави” на живеещата в Испания от дълги години Мария Кан. През 2011 г. Кан печели награди за най-добра режисура и най-добър филм на международните фестивали LesGaiCine Mad (Мадрид) и Cinhomo (Ваядолид) с лентата Vides Transsexuales. Започва да се занимава с фотография през 2013 г., като участва със свои работи в някои изложения на територията на Барселона. Работи в сферата на документалните филми, рекламата и музикалните клипове, като паралелно с това се занимава с театрално куиър изкуство, поезия и активизъм. Чрез творбите си се стреми да отразява социални феномени и сцени от ежедневието, които поставят под въпрос установените норми в нашето общество. Цикълът ѝ фотографии представлява спонтанен репортаж за няколко момичета, които се идентифицират като транс-феминистки, bois, жени, куиър, лесбийки. Той ще бъде открит на 24 юни, сряда, от 22:00ч. в bar Essence на бул. „Александър Стамболийски” № 29.

435533516_1280x720

Арт седмицата продължава на 25 юни със скандалната изложба The 9 Lives of Percy Katt в MOZEI на бул. Сливница 178. Percy Katt е герой на нощта и пърформанс артист от Канада, чиято работа е потресаваща, нарцистична и неприлична. Но тя също така повдига важни и трудни въпроси за сексуалността, материализма, политиката на идентичността и саморекламата. Колекцията му от фотографии и видеа отбелязва сексуалната флуидност и красотата, които съществуват извън социално конструираните роли на половете.

cover_paper

С изключително любопитния български проект за гей манга илюстрации Paper Daddyще бъде поставен край на София Прайд Арт седмица 2015. Paper Daddy съществува от около две години и представлява блог в социалната платформа Tumblr (именно заради липсата на цензура), който сравнително регулярно публикува авторски гей манга илюстрации и комикси. Авторът показва за първи път селекция от илюстрации и манга, като не желае да разкрива самоличността си, защото дефинира работата си генерално като поп арт повлиян от манга културата, създавана с ясната цел преди всичко да възбужда. Друга причина да търси анонимност е и за да избегне изместването на фокуса от работата му към неговата личност, в името на търсенето на евтини сензации и новини. Изложбата му ще бъде открита от 19:00 ч. на 26 юни, петък, в The Fridge и ще бъде съпроводена с DJ set.

Всички изложби продължават до 28 юни 2015 г. включително, като зависят от работното време на пространствата. Входът е свободен. За първа година Campari подкрепя София Прайд Арт седмица и София Прайд, като всички посетители на официалните откривания ще могат да се насладят на освежаващи летни коктейли.

Осмото ежегодно шествие за равенство и недискриминация София Прайд ще се проведе на 27 юни.

Актуална информация за София Прайд Арт седмица можете да откриете и във Фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com/pages/Sofia-Pride-Art-Week/261557943940283