СЕДМИЦАТА НА ИЗКУСТВАТА ПРЕДИ СОФИЯ ПРАЙД ЗАПОЧВА НА 5 ЮНИ

Петото издание на София Прайд Арт седмица ще предложи богата програма от българско и чуждестранно тематично изкуство. Представления, пърформанси, изложби и представяния на книги ще дадат посредством изкуството нови гледни точки към човешките права и равенството на гражданите с нехетеросексуална ориентация както в България, така и в света.

„София Прайд Арт седмица не е само за ЛГБТИ общността. Тя е за всички, които са жадни за изкуство и които чрез него достигат до нови прозрения. Макар все още да има хомофобия, липса на разбиране и нетолерантност, седмицата на изкуствата преди София Прайд вече пет години прави онези малки стъпки, които да променят това. Радвам се, че постигаме положителна промяна чрез езика на изкуството и се надявам да видя рекорден брой посещения на събитията в София Прайд Арт седмица“, заяви Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Началото на София Прайд Арт седмица 2017 ще бъде дадено на 5 юни от 19:30 ч. в центъра за култура и дебат „Червената къща” с пърформанса Gender(Fluid) – поредица от пърформативни действия със седем предмета, която има за цел да изследва темата за пола и половите роли посредством импровизация. Зад Gender(Fluid) стоят The Strawberry Finns в състав Angelica Nightingale и Константин Кучев.

Фотография от изложбата „Подводни портрети“ на Крис Микалеф (Малта)

Гвоздеят в програмата на седмицата на изкуствата преди София Прайд 2017 са двете международни изложби, които ще бъдат показани. Първата изложба е с автор Крис Микалеф от Малта, който ще представи своята серия от фотографии, заснети под вода. REGNVM –  Подводни портрети ще бъде открита в Gallery 2.0 на ул. 6 септември на 6 юни от 19:00 ч.

Втората изложба ще събере от 9 до 18 юни в Yalta club Art Room творби на 44 артисти от 27 страни. Изложбата носи името The Gallery Project и започва през лятото на 2016 г. като отворена покана за ЛГБТИ артисти от цял свят да създадат свои собствени онлайн галерии на www.transnational-queer-underground.net. Досега над 50 творци са записали там своите произведения на изкуството, а платформата остава отворена за артисти, които да участват и да споделят своето изкуство на ЛГБТИ тематика.

#TheGalleryProject

Галерия Credo Bonum ще бъде домакин на 7 юни на представянето на книгата „Колко е голяма голямата любов” с участието на автора Явор Веселинов.

Отново на 7 юни, но от 17:00 ч. артистът Voin de Void ще представи своя пърформанс The Sexorcist в Aether на ул. Княз Борис I 39.

Представлението PRIDE

На 8 юни от 19:00 ч. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще бъде показано десетото юбилейно представление #PRIDE. Това е документален вербатим спектакъл, в който са представени историите на участници в първото Прайд шествие в София през 2008 година, както и разкази на хора, външно свързани със събитието. Билети от 7 и 5 лв. на касите на НДК.

Десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели в България – София Прайд, ще се проведе на 10 юни в столицата. Темата на изданието е „Да прогоним предразсъдъците“ и цели да предизвика по-широк обществен дебат за толерантността и преодоляването на съществуващите предубеждения. Шествието ще започне в 18:00 часа от Паметника на Съветската армия.