СВЕТЛА ЕНЧЕВА СТАНА ‘ЛГБТИ ЛИЧНОСТ ЗА ПРИМЕР’ ЗА 2016

Блогърката Светла Енчева стана „ЛГБТИ личност за пример“ за 2016 г., съобщи сайтът Маргиналия, където Енчева е автор. Отличието, присъждано за трети път от Младежка ЛГБТ организация „Действие“, ѝ беше връчено от носител на отличието за 2015, Пол Найденов. През 2014 г. ЛГБТИ личности за пример станаха Виктор Лилов и Владимир Тодоров.

Отличието за 2016 се връчи със няколкомесечно закъснение, но важното е, че традицията бе спазена.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Наградата се присъжда на Светла Енчева за това, че е пишещ човек с открита сексуална ориентация, който редовно засяга теми, свързани с човешките права и ЛГБТИ правата, заяви председателката на“Действие“ Венета Лимберова.

От ляво надясно: Венета Лимберова (Действие), Светла Енчева, Пол Найденов и Виктор Лилов. Снимка: Светла Енчева

При получаването на грамотата Енчева сподели, че не е я е очаквала и че за нея най-голямата награда е, че изобщо е призната за ЛГБТИ (ЛГБТИ означава „лейсбийки, гей, бисексуални, транссексуални, интерсекс“). За нея това е знак, че в България вече се преодолява фобията към Б-то от абревиатурата ЛГБТИ, характерна не само за хетеросексуалните, но и за гей средите. По повод на това, че отличието се казва „ЛГБТИ личност за пример“, тя призова: „Моля ви, не вземайте пример от мен! Ще си вземете белята!“

От ляво надясно: Николета Габровска (Single Step), Виктор Лилов, Светла Енчева, Пол Найденов и Венета Лимберова (Действие). Снимка: Светла Енчева

Това е поредно отличие за Светла Енчева. В края на 2016 тя стана, заедно с Мария Илчева от Дойче Веле, носител на наградата „Валя Крушкина“ за статията си Емоционалната интелигентност по кой предмет се учи? в категорията „Онлайн журналистика“. През 2015 г. тя беше отличена за статията си, публикувана в Маргиналия Защитата на човешките права не е… в категорията „Гражданска позиция, провокираща дебат“ на наградите „Заедно“. В началото на 2012 г. подели с Нева Мичева първото място в класацията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България в категорията „Материали, отразяващи оригинални теми извън медийното внимание“ „за неуморното й отстояване на лична гражданска позиция и текстовете в нейния Неуютен блог по проблемите на бежанците и чужденците без легален статут в България“. Класацията на АЕЖ няма материално изражение и церемонии за връчване на награди.