САЩ ОТМЕНИХА ЗАБРАНАТА ТРАНС ХОРА ДА СЛУЖАТ В АРМИЯТА

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че отменя забраната за служба в армията на открити трансполови хора, съобщава BBC, цитирана от Marginalia. Планира се в следващата една година да бъдат разработени стандарти за службата и за медицинското обслужване на трансполовите хора във въоръжените сили на САЩ.

„Това е правилно и за нашия народ, и за армията на САЩ“, заяви министърът на отбраната Аш Картър.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Решението влиза в сила ведната, което означава, че от този момент нататък на никого в Америка не може да бъде отказано да служи в армията, заради неговата или нейната полова идентичност. Също така, вече никой не може и да бъде уволнен по тази причина.

Джейми Юинг, една от онези, които са били уволнени от армията, заради половата си идентичност, разказва пред BBC, че приветства тази промяна и се кани отново да постъпи на военна служба.

„Аз съм много доволна. Искам колкото се може по-бързо отново до постъпя на служба и се надявам, че в най-близко бъдеще ще мога отново да облека униформата си на войник от армията на Съединените щати“, казва тя.

Членове на ЛБГТ общността винаги са били част от въоръжените сили на САЩ, но доскоро нямаха право да обявяват открито сексуалната си ориентация и половата си идентичност. През 2011 г. САЩ окончателно премахнаха забраната за служба в армията на открити гей мъже и лесбийки, известна като „Don’t Ask, Don’t Tell“ (не питай, не казвай).