САЩ И 17 ПОСОЛСТВА ПРИЗОВАВАТ ЗА ПОДКРЕПА НА СОФИЯ ПРАЙД

„Отстояването на принципа за еднакво отношение към лесбийки, гейове, бисексуални, трансполови и интерсексуални (ЛГБТИ) хора е важна черта на всяко толерантно и самоуважаващо се общество. София Прайд е възможност да защитим човешките права и толерантността, да приветстваме различието и да осъдим хомофобията“, заявяват 18 чуждестранни посланици в България по повод София прайд на 27 юни.

Уличното шествие на София Прайд съдейства за по-голямата видимост на българските ЛГБТИ хора и изпраща важно послание до хилядите гейове и лесбийки в цялата страна, че не са сами. С настоящата декларация ние подчертаваме, че всяко демократично общество трябва да се застъпва за непредубедено отношение към ЛГБТИ хората, се казва още в изявлението.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това е осмият пореден София Прайд и той се фокусира тематично върху противодействие на дискриминацията и подкрепа за застъпване на темата за ЛГБТИ в образователната система. При провеждането на Прайд събития по целия свят хомосексуалните и хетеросексуалните хора заедно въплъщават принципа, че всички граждани трябва да имат едни и същи права: да живеят, да обичат и да работят без страх от дискриминация. Никой не бива да бъде обект на различно отношение въз основа на сексуалната му ориентация или идентичност. „Ние все още не сме постигнали тази цел -дискриминацията продължава да съществува навсякъде, включително и в България. Образованието по темата за ЛГБТИ хората ще помогне за изграждането у бъдещите поколения на разбиране по тази тема и за предотвратяване на дискриминацията. Ние насърчаваме българите да се присъединят към Прайд шествието, да прегърнат ЛГБТИ хората като равноправни граждани без предразсъдъци или дискриминация и да защитят техните права. Желаем на всички спокойно и щастливо празненство“, гласи още изявлението на посланиците.

Декларацията е подписана от посланика на Австрия Роланд Хаузер, на Белгия – Аник Ван Калстър, на Великобритания – Ема Хопкинс, на ФРГ – Детлеф Лингеман, на Дания – Кристиан Кьонингсфелдт, на Ирландия – Джон Бигар, на Испания – Хосе Луис Тапиа Висенте, на Италия – Марко Контичели, на Кипър – Ставрос Августидис, на Люксембург – Жан Фалц, на Нидерландия – Том ван Оoрсхот, на Норвегия – Гюру Катарина Викьор, на САЩ – Марси Рийс, на Финландия – Харри Салми, на Франция – Ксавие Лапер дьо Кабан, на Хърватия – Лйерка Алайбег, на Швеция – Хелена Пилсас Алин, и на Южна Африка – Ванеса Калвърт.