A gay couple briefly kiss in a night-club of Douala

САЩ: бойскаутите отменят едновековна забрана хомосексуални да ръководят скаутски отряди

Отменя се забраната на възрастни с открита хомосексуална ориентация да бъдат водачи на бойскаутски групи. За това единодушно гласува ръководството на детско-юношеската организация „Бойскаути на Америка“ (BSA), съобщава Би Би Си.

Съветът на организацията, който е висшият й ръководен орган, ще се събере на 27 юли, за да ратифицира решението, се казва в изявление на организацията. Това, според Би Би Си, е важна крачка в посока на съществено изменение на политиката на американското бойскаутско движение, съществуващо от 1910 г.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През 2013 г. „Бойскаутите на Америка“ взе решение да отмени забраната за приемане на открити гей момчета в редиците на организацията.

В началото на тази година бившият министър на отбраната на САЩ Роберт Гейтс, който заема поста на ръководител на „Бойскаутите на Америка“, заяви на общо събрание на организацията, че забраната да се назначават хомосексуални водачи трябва да бъде отменена, защото е изживяла времето си.

След избирането на Гейтс за ръководител на организацията през 2014 г. мнозина смятаха, че той ще преразгледа стратегията й по отношение на гей хората в нейните редици. По времето, през което той беше министър на отбраната на САЩ, ръководството на американската армия се отказа от принципа „Не питай, не казвай“, който не позволяваше на хомосексуалните хора, служещи в армията на САЩ, да разкриват сексуалната си ориентация.

Резолюцията за отмяната на забраната гей хора да бъдат водачи на скаутски групи беше подкрепена от всичките 17 члена на ръководството на организацията. На 27 юли тя ще бъде разгледана от изпълнителния съвет на скаутите, състоящ се от 80 души. През 2013 активисти събраха около милион и половина подписи под искане за отмяна на тази забрана.

Ако тя бъде потвърдена, отрядите на скаутите ще могат да установяват собствени правила по този въпрос, което означава, че те ще могат да избират възрастни водачи независимо от сексуалната им ориентация.

При това отрядите, формирани на религиозен принцип, ще могат, както се казва в документа, да продължат да избират възрастни водачи, които са от тяхното вероизповедание.

Някои църкви, по-специално Католическата и Южната баптистка конвенция, които поддържат многочислени скаутски отряди, реагират с тревога на отмяната на забраната хомосексуални да бъдат водачи на скаутски групи.

Президентът на Обединението на южните евангелисти, в миналото ръководител на комисията по етика и религиозни свободи на Южната баптистка конвенция, заяви, че е доволен, че за религиозните скаутски отряди е направено изключение, но това, според него, не отстранява основната причина за безпокойство. Той смята, че нито момчетата, нито момичетата в скаутското движение следва да имат водачи, проявяващи сексуален интерес към представители на собствения си пол.

В пояснителна записка, изпратена в понеделник до ръководителите на местните скаутски общини в цялата страна, висшето ръководство на BSA съобщи, че е провело консултации с партньорските религиозни организации. То подчерта, че в рамките на консултациите религиозните организации са получили обещание да бъде уважавано правото на спонсорираните от религиозни организации скаутски отряди, в които, както и преди, да не допускат гей хора за водачи на скаутски групи.

Това уточнение предизвиква гнева на ЛБГТИ организациите, които твърдят, че приетото решение е „половинчато“. Резолюцията обаче е приветствана от Зах Уолс, един от висшите ръководители на скаутското движение, който е отгледан в лесбийско семейство и по-късно стана активист на ЛБГТИ движението.

„Макар това изменение на политиката да е несъвършено, защото религиозните партньори на BSA ще имат правото да дискриминират възрастните хомосексуални хора, както и преди, все пак е трудно да се отрече огромната значимост на това решение“, заяви Уолс, ръководител на лобистката организация „Скаути за равенство“.

През последните години числеността на организацията „Бойскаути на Америка“ намалява. Сега, според данни на самата BSA, в нея членуват 2, 4 милиона деца и юноши и около милион възрастни.

Източник: www.marginalia.bg