САМО 5 ДЪРЖАВИ В СВЕТА ДАВАТ НА ЛГБТ ХОРАТА КОНСТИТУЦИОННА ЗАЩИТА

Само пет държави в света дават на своите гей, би и транс жители равни конситуционни права. Това е изводът от глобално изследване, проведено от WORLD Policy Analysis Center (WORLD) и Калифорнийския университет, Лос Анджелис.

Великобритания, Боливия, Еквадор, Фиджи и Малта са единствените страни, чиито конституции защитават всички, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност. Социолозите проучили основните закони на всички 193 държави, признати от ООН.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Въпреки, че в 22 страни има брачно равенство, липсата на равни конституционни права означава, че ЛГБТ хората са в риск от дискриминация.

world-constitution-equal-rights-map-1

„Въпреки, че брачното равенство е важно начало, то не е достатъчно, за да бъде предотвратена дискриминацията на работното място, жилищния пазар и много други сфери на живота,“ каза един от авторите на проучването, Джоди Хейман. „От ключова важност е конституциите да гарантират равни права и защита от дискриминация за ЛГБТ хората във всички сфери.“

Конституциите на повечето държави защитават гражданите, независичо от пол, религия, раса и етнос, но не споменават изрично сексуална ориентация и полова идентичност.

В конституциите на Мексико, Нова Зеландия, Португалия, Южна Африка и Швеция сексуалната ориентация е включена като защитен признак, но не и половата идентичност.

world-constitution-equal-rights-map-2