САМО ЗРИТЕЛИ НАД 16 ЩЕ МОГАТ ДА ГЛЕДАТ ‘КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА’ В РУСИЯ

Русия няма да забрани игралния римейк на „Красавицата и Звяра“ на Disney, но властите решиха да ограничат публиката му значително. Само зрители над 16-годишна възраст ще могат да видят филма в кината.

Витани Милонов, депутат от управляващата партия Обединена Русия, настоя културния министър Владимир Медински да прегледа филма преди премиерата му на 16 март и да прецени дали съдържанието е в съответствие с руското анти-гей законодателство. Политикът заяви, че ако бъдат открити “елементи на гей пропаганда”, високобюджетния блосбъстър трябва да бъда забранен, предаде BBC през уикенда.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Вячеслав Телнов, завеждащ филмовия отдел към Министерството на културата, каза пред KinoPoisk.ru: „Няма проблем да издадем разрешително на филма. Минималната възраст е 16.“ Това, обаче, представлява частична забрана на филма, защото младата публика е ключова за приходите му.

Русия е важен пазар за холивудските студиа. Предишни игрални римейци на Disney са отчитали сериозни постъпления в страната. Не е ясно как ограничението и медийното отразяване на казуса ще повлияят на посещаемостта на „Красавицата и Звяра“.