Руснаци протестират срещу медийния регулатор, отбелязвайки го в Google Maps като гей бар

Руският медиен регулатор Роскомнадзор, който до момента е блокирал над 18 милиона IP адреса, разгневи руснаци със скорошното си решение да забрани и платформата за размяна на съобщения Телеграм. Приложението е руска алтернатива на WhatsApp и Viber.

В отговор, някои ентусиасти се захванаха в нискотехнологична война с държавния цензур – отбелязвайки в Google Maps сградата на Роскомнадзор като гей бар и като перманентно затворена и преименувайки институцията на Роскомпозор.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Предвид скорошния опит на регулатора да затвори популярния ЛГБТ+ уебсайт Gay.ru, вероятно управата му не е никак доволна от гражданската инициатива. Gay.ru съобщи в началото на април, че Роскомнадзор го е обвинил в “разпространение на информация, която промотира нетрадиционни сексуални отношения”. Сайтът можело да “събуди интерес [сред непълнолетни] да опитат нетрадиционни сексуални практики, което е истинска заплаха за тяхното здраве”. За да избегнат затваряне, от сайта сложиха предупреждение, изискващо от всеки посетител да потвърди, че е пълнолетен. Съобщението гласи: “Сайтът съдържа информация, кото не се препоръчва за непълнолетни лица. За да влезете в сайта, потвърдете възрастта си.”

Основателят на Телеграм и съюзник на ЛГБТ+ общността, Павел Дуров, също се включи в протеста, публикувайки своя снимка по без тениска. Управителят на компанията заяви, че започва инициативата #PutinShirtlessChallenge – подигравка с честите полуголи снимки на руския лидер Владимир Путин.

„Ако си руснак, трябва да се включиш в #PutinShirtlessChallenge (или да потънеш в забрава). Две правила от Путин – никакъв Photoshop, никакво помпане. Иначе не си алфа,“ написа той.