Руската православна църква твърди, че може да ‘лекува’ хомосексуалност

Високопоставен служител на Руската православна църква заяви, че църквата има силата да „лекува“ хомосексуалност. Според московският митрополит Иларион, това е наложително, за да могат мъжете да бъдат „напълно функционални семейни мъже“.

„Свещеническият опит в работата с хора, които имат хомосексуална ориентация, показва, че в много случаи човек може или напълво да се освободи от нея, или да изгради живот, в който тя не му пречи да бъде напълно функциониращ семеен мъж,“ обясни главата на Отдела за външно-църковни отношения към Московската патриаршия.

 
L’N’Q: House & Disco
 
Руският президент Владимир Путин връчва медал на митрополит Иларион.

Митрополит Иларион е сред най-известните съвременни руски богослови и църковни дипломати, патролог и композитор, доктор по философия на Оксфордския университет, доктор по богословие на Светосергиевския богословски инстутит в Париж.

„Признавайки хомосексуалността за грях, ние строго се противопоставяме на идеята, че хомосексуалните отношения са равни с естествените отношения между мъж и жена,“ заяви духовникът. Той добави, че има „богат опит“ с „лечение“ на ЛГБТИ хора и вярва, че църквата има отговорност да се занимава с тази дейност. Въпреки, че юристдикцията му обхваща единствено Москва, Иларион има силно влияние сред православната общност в цялата страна.