РУМЪНСКИ СЪД ИСКА МНЕНИЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД ОТНОСНО ЖАЛБА НА ОМЪЖЕНА ГЕЙ ДВОЙКА

В правен прецедент, румънският конституционен съд обяви, че ще се допита до Съда на Европейския съюз (СЕС) относно жалба срещу румънския граждански кодекс, който не признава правото на еднополовите двойки да сключват брак.

Румънецът Релу Адриан Коман е омъжен за Робърт Клабоурн Хамилтън от 2010, но през 2012 румънските власти отказали да издадат разрешително за пребиваване на съпруга на Коман. Случаят е в основата на делото срещу член 277 от гражданския кодекс, който гласи: “(2) Еднополов брак, сключен в чужбина, било то между румънски граждани или чужди граждани, не бива признат в Румъния. (…) (4) Правните разпоредби, касаещи свободата на движение на територията на Румъния за граждани от страни-членки на ЕС и ЕИЗ, важат.”

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Конситуционният съд ще поиска разяснение относно това дали еднополови партньори, сключили брак в чужбина, могат да бъдат призната за съпрузи в Румъния по силата на европейското законодателство за събиране на семейството, когато един от членовете му е гражданин на ЕС.

Съдът вече два пъти забави решението си по казуса. Новият развой е прецедент в практиката съда, който никога донеса не е искал предварително решение от СЕС. Решението може да има последици не само за изщците по делото, но и за хиляди други двойки из целия ЕС.