Снимка: Incognito Press

РУМЪНСКИ СВЕЩЕНИЦИ ИСКАТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗАБРАНА НА БРАЧНОТО РАВЕНСТВО

Дните след Коледа дадоха добра възможност на православните свещеници из Румъния да дадат тласък на кампания за промяна в конституцията на страната. Ако бъде приета, поправката изрично ще забрани брачното равенство.

Хиляди вярващи, посетили празничните църковни служби, бяха насърчени да подпишат петицията за промяна на основния закон. Целта на духовниците е да съберат най-малко 500 000 подписа, което да принуди правителството да свика референдум.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Понастоящем в румънската конституция пише, че бракът е съюз „между съпрузи“. Исканата от православните свещеници промяна би заменила тези думи с „между мъж и жена“.

Въпреки, че инициативата не е официално подкрепена от висшия духовен клир на Православната църква, в скорошно съобщение Патриарх Даниел призова вярващите „да подкрепят усилията на Църквата да защити естественото, традиционно и универсално семейство и да се противопоставят на някои нови модели на семейство, които определят естествения съюз между мъж и жена като само един от много модели“.

Повече от 85% от румънското население от 19.5 милиона принадлежат към Православната църква, която се радва на значително обществено доверие.

Анализатори твърдят, че темата е деликатна и е нужен обстоен дебат. „Румъния не е готова да даде брачни права на еднополовите двойки и по мое мнение темата се появи твърде рано“, каза социолога Тудор Питулач за Balkan Insider. „Църквата не биваше да насилва промяна в конституцията, защото въпросът трябва да бъде обсъждан по-задълбочено“, добавя той.

Нито една от основните политически партии в Румъния не подкрепя брачното равенство или други форми на регистрирано съжителство за еднополовите двойки.

Снимка: Incognito Press