Снимка: Incognito Press

РУМЪНСКАТА ЦЪРКВА СЪБРА 3 МИЛИОНА ПОДПИСА ЗА ЗАБРАНА НА БРАЧНОТО РАВЕНСТВО

Една четвърт от населението на Румъния, или около три милиона души, са подписали петиция срещу брачното равенство. Инициативата е на т.н. Коалиция за семейството и е била разпространявана в църкви из цялата страна, предаде Pink News.

Понастоящем Румъни, както повечето страни в Източна Европа, не дава на еднополовите двойки правото да сключват брак или друга форма на семейно партньорство. Целта на коалицията обаче, е да прокара конституционна забрана, подобна на тази в българската конституция.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Анти-гей групата от 23 неправителствени организации, оглавявани от Православната църква, трябваше да събере само 500 000 подписа, за да бъде разгледано предложението им от правителството. Вместо това обаче, е успяла да събере милиони. За целта тя разпрати хиляди доброволци по улиците и домовете на хората, пусна реклами на публични места и по телевизията и постави подписки във всички църкви.

Според румънската ЛГБТИ организация MozaiQ, ако Коалиция за семейството успее да забрани брачното равенство, групата ще продължи да работи за прокарване на ограничаващи закони – за абортите, порнографията, сексуалното образование, развода и други. „В следващите дни и месеци Румъния ще трябва да направи важен избор, засягащ не само правата на ЛГБТИ хората, но и пътя, който страната иска да поеме спрямо демокрацията, европейските ценности, разделението между църква и държава и защитата на малцинствата,“ каза президента на организацията Влад Виски.

За да успее анти-гей инициативата, тя трябва да премине през няколко препядствия – одобрение от Конституционния съд, мнозинство в парламента и национален референдум. Правозащитните организации обаче, се притесняват, че всички те са преодолими.