РОК ЛЕГЕНДАТА ДЕЙВИД БОУИ ПОЧИНА НА 69 ГОДИНИ

Легендата на британската рок и поп музика Дейвид Боуи е починал на 69-годишна възраст.

Боуи е починал на 10 януари след 18 месеца борба с рака, гласи съобщение на страницата на музиканта във Фейсбук, цитирано от Дневник.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Дейвид Боуи почина в мир днес, заобиколен от семейството си, след една смела 18-месечна битка с рака. Макар че много от вас ще споделят тази загуба, ви молим да уважите личния живот на семейството му по време на тяхната скръб“, се казва в официалното съобщение.

Само два дни по-рано открито бисексуалният артист отбеляза едновременно 69-я си рожден ден и издаването на новия си албум Blackstar.

Пробивът на Боуи дойде през 1972 г с The Rise and Fall of Ziggy Stardust и Spiders From Mars. Едни от най-големи му хитове включват Let’s Dance, Space Oddity, Heroes, Under Pressure, Rebel, Rebel, Life on Mars и Suffragette City.

Освен като музикант Боуи направи и успешна кариера в киното с роли в култови филми като Човекът, който падна на Земятаhe (1976), Лабиринт (1986) Just a Gigolo (1978) с Марлен Дитрих и като Пилат Понтийски в Последното изкушение на Христос (1988) на Скорсезе. През 80-те години играе и три месеца в The Elephant Man на Бродуей.

Боуи беше и отдаден активист срещу СПИН, участвайки в благотворителни концерти с Елтън Джон и Ани Ленокс и подкрепяйки съпругата си Имам, която е глобален посланик на африканската ХИВ и СПИН организация Keep A Child Alive.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=iYYRH4apXDo[/tube]