РЕФЕРЕНДУМ УБИ НОВОПРИЕТОТО БРАЧНО РАВЕНСТВО В СЛОВЕНИЯ

Въпреки широката политическа подкрепа за приетия по-рано тази година закон за пълно брачно равенство в Словения, 63% от гласувалите на референдума в неделя избраха да отнемат правото на брак от гей съгражданите си. В допитването участваха около 617 хиляди словенци, от които 225 000 са гласували ЗА, а 392 000 – ПРОТИВ.

През пролетта Парламентът узакони брачното равенство в страната, въпреки наличието на съпротива от някои части на словенското общество. Така Словения щеше да стане първата страна в Централна и Източна Европа, дала пълни равни права на своите нехетеросексуални граждани.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Оттогава досега анти-гей активистите работиха усилено за блокиране на новия закон и връщането на дискриминацията в словенското законодателтво. Група, наречена „Децата са в риск“, събра 80 000 подписа – двойно повече от необходимите за свикване на обществено допитване. След период на несигурност по отношение на референдума, законодателите решиха той да се проведе.

Снимка: Srdjan Zivulovic / Reuters
Снимка: Srdjan Zivulovic / Reuters

Правозащитната организация Амнести Словения заяви, че резултатът от референдума е акт на дискриминация спрямо еднополовите двойки.

Браян Шийхан, съпредседател на Изпълнителния борд на ИЛГА-Европа, коментира резултата от референдума така: „Естествено, това е огромно разочарование за пъстрите семейства в Словения. Но ИЛГА-Европа иска да благодари на всички онези хиляди гласоподаватели, които отделиха време, за да излязат и пуснат своя глас за равенството. Въпреки, че брачното равенство не е реалност все още, тяхната отдаденост към каузата показва, че е постигнат сериозен напредък. Трябва да помним, че когато законът беше приет през март, той имаше впечатляваща политическа подкрепа. Има желание за промяна“.

Снимка: Tomi Lombar/Delo
Снимка: Tomi Lombar/Delo