Рекорден брой ЛГБТИ персонажи в американските сериали от тази година

Телевизията системно омаловажа многообразието сред ЛГБТИ героите, но през изминаващата година видяхме няколко сериозни опита за промяна на тази тенденция.

Ежегодното изследване на американската организация GLAAD, фокусиращо се над представянето на ЛГБТИ общността в развлекателните медия, носи добра вест. Броят на сериалите с ЛГБТИ главни герои е 7% – най-високият процент, установяван досега. Не е зле, но има още какво да се желае.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

От GLAAD изтъкват, че тези 7% са предимно бели цисджендър персонажи. Все още няма достатъчно цветнокожи ЛГБТИ и gender fluid хора в игралните сериали. Това обаче лесно може да се промени и вече има няколко страхотни примера за сериали, където ЛГБТИ многообразието е издигнато до нови висоти.

Създателите на телевизионните сериали, което ви представяме по-долу, са си направили труда да измислят невероятни трансполови и gender fluid герои, някои от които са и цветнокожи. Още по-хубавото е, че изброените сериали си струва да бъдат гледани и заради многото си други достойнства.


1. Sense8

Трансполовите сестри Лили и Лана Уашовски създадоха научнофантастичният ‘’Sense8’’. Сериалът включва един от най-разновидните състави в продукциите на Netflix. В него срещаме един от най-интересните трансполови герои на малкия екран – хакерът Номи (изигран от транс актрисата Джейми Клейтън) и горещата латино двойка Лито и Хернандо. Историята разказва за група хора от цял свят, които са умствено свързани. След като Netflix спря сериала в началото на годината, медийният гигант обяви планове за пълнометражен филм, който ще завърши историята.

2. Suburra: Blood on Rome
Като стана дума за Netflix, първият италиански сериал на стрийминг доставчика също така съдържа един от най-нестандартните и неустоими персонажи. Това е Спадино – хомосексуален ромски мафиот, задължен да поеме престъпния синдикат на семейството, докато се бори с идентичност, която е непонятна (и рядко изразявана) в неговата среда. Ромите са жертви на преследване и дискриминация дори в социално либералната Европа.

3. Orange is the New Black
Сериалът, превърнал Лавърн Кокс в звезда, все още печели фенове благодарение представената расовото и ЛГБТИ многообразие, включващо цветнокожите лесбийки Poussey и Crazy Eyes. Второстепенната героиня на Кокс, Sophia, все още е един от на-интересните транс персонажи на малкия екран.

4. Andi Mack
В началото на годината ситкомът на Disney „Andi Mack’“ покори телевизията с главния герой – младо гей момче (изиграно от Джошуа Ръш), което се разкрива пред своите приятели.

5. Star Trek: Discovery
Най-новото продължение на култовата научнофантастична поредица получи похвала за главната героиня, която е чернокожа. Също така съдържа първите основни персонажи във вселената на „Star Trek“, които са хомосексуални (крайно време беше!) – Пол, корабния инженер, и Хю, корабния лекар.

6. American Gods
Запознайте се с Белкуес, бисексуалната богиня в „American Gods“, изиграна от американската актриса от нигерийски произход Йетиде Бадаки. Белкуес обича да прави секс с мъже и жени, като след това поглъща своите любовници през вагината си. Да, за такъв сериал става въпрос.

7. The OA
Netflix отново печели точки с тази научнофантастична мистерия. Един от героите е трансполов американец от азиатски произход (изигран от трансполовия актьор Иън Алегзандър). Подобно на „Andi Mack“, този сериал заслужава похвала за младия ЛГБТИ герой, който е в период на себеопознаване.

8. Dear White People
Полемичната комедия на Netflix показва социалната несправедливост спрямо цветнокожите хора. Също така включва и няколко ЛГБТИ образа. Измежду тези, които са открити и горди, са главният герой Лайънъл и второстепенните герои Елка и Моник.

9. Transparent
Често критикуват многократно награждавания сериал на Amazon заради това, че цисджедър актьор – Джефри Тамбор – играе главната героиня. Въпреки това, сериалът заслужено получава похвали. В състава има много открито трансполови актьори, измежду които Александра Грей и Хари Неф.

13 REASONS WHY

10. 13 Reasons why
Макар проблематичен и на моменти абсурден, тийн мистерията „13 Reasons Why“ представя разновидни образи като например латиноамериканеца Тони и азиатеца Кортни. Сериалът демонстрира предизвикателствата пред това да се разкриеш докато си тийнейджър. Но имайки предвид основният сюжет, това им е най-малкия проблем.