РЕКОРДЕН БРОЙ АМЕРИКАНЦИ СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ КАТО ЛГБТ

Около 10 милиона американци – или 4.6% от цялото население на САЩ – се идентифицират като ЛГБТ. Данните от новото допитване на Gallup показват ръст от 1.75 милиона души между 2012 и 2016.

Ето и някои от по-важните открития от интервютата, проведени с 1.6 милиона души в рамките на пет години.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Младите хора, родени между 1980 и 1998, се идентифицират като ЛГБТ два пъти по-често от останалите възрастови групи. Въпреки, че те наброяват едва 32% от възрастното население, милениумите са 58% от всички ЛГБТ американци. Gallup обяснява този феномен с намаляваща стигма.

„Много е вероятно милениумите да са първото поколение в САЩ, което израства в среда на отчетливо повишено социално приемане на ЛГБТ общността,“ пише в доклада. „Това може да е важен фактор в обяснението за тяхната по-голяма готовност да се самоопределят като ЛГБТ.“

Жените (4.4%) са по-склонни да се самоопределят като ЛГБТ от мъжете (3.7%). Сред различните расови и етнически малцинства, самоопределилящите се като ЛГБТ са 3.6% от белите, 4.6% от черните, 5.4% от латиноамериканците, 4.9% от азиатците, и 6.3% от останалите. Според Gallup, това означава, че 40% от ЛГБТ хората са цветнокожи, което е ръст от 33% спрямо 2012.

ЛГБТ възрастните (56%) са по-често нерелигиозни от хетеро съгражданите си (32%). Освен за религиозната принадлежност, допитването е събрало информация за образованието и годишния приход в домакинството.

„В рамките на едва 5 години, демографския състав на ЛГБТ американците се е променил значително,“ пишат авторите на проучването. „Групата е станала по-голяма, по-млада, по-женска и по-малко религиозна.

Можете да видите пълния доклад на Gallup.com.