РЕЖИСЬОРЪТ НА ‘НИКОЙ’: ‘ГЕРОИНИТЕ НИ СА ПРОЯВЛЕНИЕ НА СЕКСА КАТО ЕНЕРГИЯ’

Остава една седмица до премиерата на новата българска драма „Никой“, която тръгва по кината на 7 април. Както вече ви разказахме, филмът привлече вниманието ни с еротична сцена между героините на Силвия Петкова и Йорданка Ангелова – Йори, кадър от която краси официалната му рекламна визия.

PROUD.bg разговаря с 33-годишния режисьор на филма, Андрей Андонов, който ни разказа за творческата си визия, секса като съзидателна енергия и предизвикателствата пред независимото кино в България.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Никой“ е отнел 4 години от живота ви и е финансиран със собствени средства. Какво прави този проект толкова личен и важен за вас? 

„Никой“ е многопластов филм, тоест на повърхността се случват едни неща, но съдържанието, подтекста и символиката се разкриват в дълбочина. Желанието ни беше да споделим вътрешните светове на нашите герои и в частност на главната героиня. Всичко беше подчинено на тази мисия и цел – от избора на актьори, локация, сценарий, монтаж, музика, звуков дизайн, че дори маркетинга и рекламата, включваща и постера, бяха създадени да служат на тази концепция и идея.

По-специалното на този проект е, че е дебютен пълнометражен филм, изцяло сниман на места където съм израснал и където съм изпитвал подобни емоции и преживявания. Също така, реализацията наистина е 100% от частни средства, собствени, на инвеститори и на повече от 250 човека, които дариха кой колкото може за довършването на филма. За което благодаря на всички тях от все сърце. Всичко това плюс невероятния екип и каст, които вложиха всичко от себе си прави този филм наистина много скъп и безценен.

Защо предпочетохте независимо финансиране, вместо по обичайния начин – с помощта на Националния филмов център?

Защото е лесно да се обвинява системата. Трудното е да приемеш действителността. А когато го направиш, разбираш че трябва да избереш или да започваш да действаш въпреки всичко и всички, правейки нещата както е възможно в дадения момент, или просто не го правиш и оставаш само с обвиненията и оплакванията.

Разкажете ни повече за гей нишката във филма.

Хомосексуалната нишка не е водеща, тя дори не съществува като история или сюжет. По-скоро това е секса като съзидателна енергия и притегателна сила, която материализира сънища, фантазии, мечти, желания, различни реалности. Но то няма водеща сюжетна линия, понеже всяка сюжетна линия се изгражда само около дадена идентификация. Тоест припознаване и отъждествяване на някой с нещо.

Обаче „Никой“ е филм за нищото, за разпадането на идентификацията, за изтриването на АЗ СЪМ… и за това, което остава след като АЗ СЪМ изчезне. А как може да покажеш нищото, освен ако не подходиш поетично и отвъд логиката. Вижте колко парадоксално – нищото от само себе си съдържа всичко. Това не може да се осмисли, то може само да се преживее и почувства. Затова на една реалност тя е хомосексуална, на друга тя е просто такава каквато е, без квалификации, рамки и щампи. Разбира се, в края на деня зрителят е господар на собствените си възприятия и сам оценява това което възприема.

Защо решихте да използвате кадър от еротичната сцена с двете героини в основната рекламна визия на филма?

Има много пътища през които можеш да стигнеш до себепознаването и до онзи момент на сливане с всемира.
Филмът има за мисия да покаже точно това, как един човек минава през неговия път и преживява осъзнаване в един безкраен екстатичен момент. Постерът, както и всичко друго във филма, е многопластов, той е символ и метафора за всичко това, за което говорих.

Силвия и Йорданка са проявление на секса като енергия, която се трансформира в една съзидателна осъзнатост. Съзнателност проявена в многослойния образ на Вера (персонажа изигран от Гергана Плетньова), който се разпада лист по лист, до същността си – тотална празнота и абсолют.

„Никой“ тръгва по българските екрани от 7 април. По-долу можете да видите официалния трейлър на филма, разпространяван от А Плюс Филмс: