РЕГИСТРИРАНИТЕ ПАРТНЬОРСТВА В АНГЛИЯ ЗАМИРАТ ЗАРАДИ БРАЧНОТО РАВЕНСТВО

Броят на регистрираните партньорства в Англия и Уелс падна под 1000 за пръв път от установяването на институцията през 2004. Причината е очевидна – еднополовите двойки избират да сключат брак.

След като гей хората получиха правото да сключват брак през 2014, правителството реши да запази паралелната институция като възможност единствено за тях, но не и за разнополовите двойки. Но данни на Националното статистическо бюро показват, че почти никой не проявява интерес към регистрираните партньорства. Едва 861 двойки са сключили такова през 2015, което представлява спад от 80% спрямо 2012, когато 6362 двойки са го направили.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Две-трети от гражданските партньорства, сключени през 2015, са между мъже. Освен това, институцията е популярна сред възрастните двойки – почти половината партньорства през 2015 включват хора на възраст от 50 години нагоре. За сравнение, преди узаконяването на брачното равенство, възрастните хора са съставяли едва 19%.

Застъпниците на гражданските партньорства твърдят, че институцията е полезна за хора, които отхвърлят брака по религиозни или лични причини, но в същото време имат нужда от правата, произхождащи от него.