Раздорът около брачното равенство в Австралия заплашва лидерския пост на премиера

Австралийският министър-председател, Малкълм Търнбул, свика кризисна среща в опит да разреши свадата около брачното равенство, която застрашава лидерската му позиция.

Въпреки широката обществена подкрепа за равни права права за гей двойките, десният премиер отказва да разреши свободно гласуване в парламента. Почти сигурно е, че, ако имат нужната свобода, мнозинството от депутатите ще подкрепят промяна в закона.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В същата ситуация се намираше германският Бундестаг до момента, в който Ангела Меркел не бе принудена да се откаже от дългогодишното блокиране на свободен вот. В резултат, в рамките на едва една седмица Германия се сдоби с пълно брачно равенство.

Няколко про-гей депутати от Либералната партия на Търнбул заплашиха ръководството, че ще се противопоставят на политиката му и ще подкрепят опозицията. Новината предизвика паника и бурни реакции в редиците на консервативната партия. Някои от най-отявлените врагове на равенството открито заявиха, че ако премиерът не предотврати планирания бунт, ще бъде свален от лидерската си позиция.

В опит да разреши ситуацията, Търнбул свика кризисна среща идния понеделник, на която ще бъдат обсъдени възможности за компромис. Според Sydney Morning Herald, самият премиер ще бъде неутрален по време на дискусията, която може да завърши с тайно гласуване за това дали партията продължи настоащата си политика по въпроса.

Драмата съдържа голяма доза горчива ирония, тъй като самият Търнбул отдавна подкрепя равните права на еднополовите двойки. След като пое лидерството на партията обаче, той реши да продължи официалната й политика протива свободно гласуване в парламента и в подкрепа на обществен референдум.