Радост и сълзи по време на Прайд Амстердам 2017 (галерия)

В събота се състоя 21-вият канален прайд в Амстердам – единственият по рода си в света. 80 пъстри, изкусно декорирани платформи плаваха по емблематичните за холандската столица канали, изминавайки 6 километра в рамките на 5 часа. Стотици хиляди амстердамци и туристи от страната и света наблюдаваха пищното шествие с бира в ръка и аксесоари в цветовете на дъгата.

Както всяка година, в парада участваха важни обществени организации като общината на града, полицията, пожарната служба, спешната помощ и холандските военни сили, както и няколко политически партии. С лодки се представиха различни граждански асоциации, местни бизнеси и глобални компании като Google, Vodafone и ING.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

PROUD.bg също беше там. Подготвили сме ви избрани кадри с най-впечатляващите лодки (кликнете върху снимка, за да я видите в пълен размер) и кратък разказ за една малка трагедия, която се разигра по време на шествието.

Амстердамската община
Тази лодка бе посветена на ЛГБТИ хората в държавите, където те са считани за престъпници.
Холандската пожарна служба
Холандските военни сили

Горди ХИВ-позитивни ЛГБТИ хора
Горди възрастни ЛГБТИ хора
Холандската полиция е „горда да бъде твой приятел“.

Пълна гама фетиши за всякакви вкусове.

Горди ЛГБТИ секс работници.
И Тръмп беше там! #MakeAmericaGayAgain

Google свиреше музика по избор на зрителите.
Служители от спешната медицинска помощ на Амстердам.
Амстердамската водоснабдителна компания WaterNet.
Холандското БСП в розово.
Банката ING.

Дойде ред и на тъжната история. Тази година в парада за пръв път участва група ЛГБТИ иранци. На тези хора, идващи от една от най-репресиращите общността държави в света, амстердамският прайд донесе “свобода, радост, смях и надежда”.

Но силните емоции бързо предобиха негативен заряд, когато лодката им акостира минути след началото на шествието, и капитанът я напусна с мотив, че има опасност от преобръщане. На снимките по-долу, публикувани от един от пасажерите на лодката, можете да видите сърцераздирателните реакции…