Радева се срещна с организаторите на София Прайд

Представители на организационния комитет на София Прайд се срещнаха с Десислава Радева, съпругата на президента Румен Радев. По време на срещата те представиха на Радева всички аспекти на законодателството, които създават неравно третиране на ЛГБТИ хората в България. Акцент в срещата бяха и целите на София Прайд и на ЛГБТИ движението у нас.

Преди няколко седмици първата дама стана обект на присмех и интензивни критики, заради публикация, в която съветва ЛГБТИ хората да не “преиграват” и ги призовава, “ако истински желаят да бъдат полезни в обществото”, “да сетят, ей така, между другото, да проведат една ограмотяваща, с елементи на превантивност кампания за ХИВ/СПИН/Серопозитивни, дори и само с листовки”. Тя допълни, че никой нищо не забранява на нехетеросексуалните хора.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Примери от дейността на ЛГБТИ организациите, които са част от организационния комитет на София Прайд, станаха повод да се направи извода, че въведените добри практики не водят до съществени промени в нагласите, заради липсата на подкрепа от страна на институциите.

Радева получи актуална информация за оттеглянето на Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН от България и за състоянието на системата за превенция в момента.

„Основното послание на срещата, с което и двете страни се съгласиха, е че преодоляването на стигмата срещу ЛГБТИ хората у нас ще се постигне чрез ефективен диалог между гражданите, изпълнителната и законодателната власти,“ казаха активистите след срещата.