РАДАН КЪНЕВ ОТ РБ ЗА ГЕЙ БРАКОВЕТЕ

С изключение на многото хомофобски изказвания на нашите политици, гей темата рядко присъства в българското обществено говорене. Вчера обаче един от десните политически лидери изказа мнение по въпроса без истеризиране, евтин популизъм или прекалени заобикалки. Това направи лидерът на ДСБ и водач на листа на Реформаторския блок за предстоящите парламентарни избори Радан Кънев, който участва в излъчвано на живо интервю, организиран от в-к Капитал. В него бяха включени и въпроси на читатели на вестника, а партньор на политика беше рап-изпълнителят Ицо Хазарта, който присъстваше в ролята на граждански застъпник на Реформаторския блок.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Читателските въпроси, свързани с легализиране на гей браковете и осиновяването на деца от гей двойки, бяха зададени от водещите с голямо притеснение и суетене. Смелият, но и предпазлив отговор на Радан Кънев беше следния.

„Ние сме много далеч от откриване на темата за браковете. […] Не трябва да си правим илюзии. Подобно нещо в момента би взривило обществото и би предизвикало този феномен на насилие. Както е било с расовите предразсъдъци, както е било с предразсъдъците към социалната роля на жените, всяко нещо си иска времето, но посоката не е предопределена: Русия се върна драстично назад, така че ние трябва да поддържаме посоката вярна.“

Политикът допълни, че има гей приятели, които са напуснали страната, за да сключат брак в Холандия, но не са се върнали обратно тук. Съществена част от отговора му беше споделената тревога, че престъпленията от омраза, основани на хомофобски подбуди, в България зачестяват. Проблем, по който досега не сме чули ясна позиция от никой политически лидер.

Неприятно впечатление направи нетолерантната позиция на Ицо Хазарта по отношение на равнопоставеността на гей двойките, който обаче или за да пази гърба на политическия си приятел или като наченка на гражданска зрялост, допълни, че не е специалист по темата и е щастлив, че подобни въпроси не зависят от него.

Може би темата за еднополовите бракове още е далеч от нашето законодателство, предвид това, че част от обществото все още приема Прайд за извратен парад, а не събитие в защита на човешките права, но това не означава, че тя не трябва да се дискутира и ние се надяваме изказването на Радан Кънев да повлече крак. Съзнаваме, че подобно изказване е проява на смела гражданска позиция, за което го поздравяваме. За да бъдат спечелени гей избирателите обаче ще бъде необходима решителност не само на лично, но и на партийно ниво. Очакваме в следващия парламент реформаторите да работят за включването на сексуалната ориентация като отежняващ мотив във всички членове на Наказателния кодекс, касаещи престъпленията от омраза. А особено ще се радваме ако на следващите избори имат поне един открит гей кандидат на избираема позиция.

Димитър Богданов

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=l9oM1_E6RJs&feature=youtu.be[/tube]