Първото гей осиновяване в Германия стана факт дни след влизането в сила на брачното равенство

Съд в Берлин разреши първото в Германия осиновяване на дете от гей двойка, съобщи правозащитната организация „Лесбийска и гей федерация в Германия“ (LSVD). Осиновяването, извършено от двама мъже, се е случило в южния квартал на столицата, Темпелхоф-Кройцберг.

На 1 октомври в Германия влезе законът „Брак за всички“, който предоставя равни брачни и осиновителски права за еднополовите двойки. Законът, приет на 30 юни, внесе промени в Гражданския кодекс, определящи брака като „доживотен съюз между двама души от различен или еднакъв пол“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Михаел и Кай Корок са сключили брак на 2 октомври, като малко след това са подали скане за осиновяване. Детето на две и половина години живее от раждането си с двамата мъже, които са били избрани за приемно семейство. Искането на семейство Корок за осиновяване е било одобрено от съда дни след подаването му.

„Това е голяма стъпка за гей мъжете и лесбийките „, заяви Йорг Щайнерт, говорител на правозащитна ЛГБТИ организация. „Това е и доказателство, че законът ‘Брак за всички’ не е само символичен“, добави той.