ПЪРВИЯТ ЛГБТ ПРИЮТ ОТВОРИ ВРАТИ В ТИРАНА

Първият приют за ЛГТБИ хора, които са останали без дом, жертви на домашно насилие заради тяхната сексуална ориентация или полова идентичност, или които не живеят в безопасна среда, бе открит в Тирана. С това бе направена сериозна стъпка в полза на движението за човешки права в Албания. Чрез временното настаняване ще бъдат предлагани различни услуги като обучения за лични и професионални умения, както и психологическа и социална подкрепа.

Две албански организации, „Aleanca ЛГБТ“ и „ProLGBT“, са се обединили в техните усилия да предложат тази нужна услуга. Streha, което означава „подслон“, е първият приют за ЛГБТ хора на Балканите и един от първите в Източна Европа.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Откриването на Streha беше посетено от Министъра на социалните грижи и младежта, г-н Ерион Велиаж; британския посланик в Тирана – г-н Николас Кенън; Заместник-началника на мисията на Посолството на САЩ в Тирана, г-н Хенри В. Жардин; Програмния директор в USAID/Албания, г-жа Клер Месон; Изпълнителния директор на държавната агенция за подкрепа на гражданското общество организации, г-н Анди Кананаж; и Изпълнителният директор на Асист Импакт, г-жа Мати Тим.

Streha-449x300

USAID е основен поддръжник на този пилотен проект чрез техния партньор по изпълнение „Assist Impact“. Assist Impact е албанска неправителствена организация, която се фокусира върху изграждането на организационния капацитет на албански неправителствени организации, асоциации и дори на държавни агенции. През изминалата година Assist Impact помага на ProLGBT и Aleanca LGBT да станат по-ефективни в управление на сложни проекти като отварянето на приюта.

AMSHC (Държавна агенция за подкрепа на гражданското общество) също е съосновател на проекта, докато Британското посолство е съдействало за поредица от обучения от фондацията „Albert Kennedy Trust”, фондация която ръководи ЛГТБ приюти в Обединеното кралство от 1989 г.

Британският посланик Николас Кенън заяви: „Тази услуга е част от живота на определени хора, които са на път да открият себе си и да заживеят пълноценно и по тази причина този проект ще бъде огромно постижение, което ние напълно подкрепяме“.

Основната предлагана от „STREHA“ услуга ще бъде настаняване на ЛГТБ хора за максимален период от 6 месеца, както и когато е необходимо – медицинска помощ. Въз основа на индивидуални планове в приюта ще бъдат изготвяни и прилагани ежедневна и периодична програма за всеки бенефициент, която ще включва обучения за професионални и лични умения, социални и културни дейности, и др. Приютът също ще преговаря с държавата и частните институции за осигуряване на работа на бенефициентите. С 12 професионални служители приютът е с капацитет от 8 легла (четири за мъже и четири за жени) и очаква да предостави повече от 2000 нощувки за хора в нужда.