Първият ЛГБТИ общностен център отваря врати в София

През годините неведнъж сме обсъждали отварянето на ЛГБТИ общностен център, но това винаги оставаше мечта. Днес ЛГБТИ общността е по-силна и по-обединена от всякога и мечтата се превръща в реалност. Заедно с десетки представители на общността отворихме нова страница в историята на ЛГБТИ движението в България.

Новото пространство се казва Рейнбоу хъб (Rainbow Hub) и е резултат от съвместната работа на Младежка ЛГБТ организация “Действие”, Фондация “Ресурсен център Билитис”, Фондация GLAS и други самостоятелни активисти. Целта му е да предоставя защитено пространство на всички ЛГБТИ хора в България, където те ще получават полезна информация за правата и здравето си, ще осъществяват контакти и ще се събират в групи по интереси. Мястото ще служи и като офис на София Прайд, както и на трите национални ЛГБТИ организации.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Мисията на Рейнбоу хъб е да подкрепя и мобилизира зараждащата се ЛГБТИ общност в България. В него ще се организират разнообразни събития и инициативи, насочени към потребностите на ЛГБТИ хората със специален фокус върху младежи и лица в неравностойно положение. Центърът ще служи като обединяващо звено на българската ЛГБТИ общност и ще спомага за усилване на връзката както между членовете на общността, така и между организациите, които са базирани в общността и работят в нейна полза. Ще привлича и оказва подкрепа и на родители на ЛГБТИ деца и младежи. Също така ще допринесе за по-ефективното прилагане на подход “отдолу-нагоре” за справяне с основните проблеми и предизвикателства, с които се сблъскват ЛГБТИ хората всеки ден. Пространството ще осигури и възможност за осъществяване на пряк контакт между активисти и други представители на общността от всички части на България.

Рейнбоу хъб се намира на ул. “Любен Каравелов” 24 в София. Повече за програмата и дейностите на пространството може да научите от официалния му сайт https://rainbowhub.bg/. В онлайн платформата ще откриете полезни ресурси и информация за програми, услуги, лидерство и застъпничество по различни теми като здраве, право, култура и образование.