Първият брак на еднополова двойка в Австралия ще се състои този уикенд

Законът за брачно равенство стана факт преди седмица, но първите сватби се очакваха през януари, заради стандартното едномесечно предизвестие, нужно за сключване на брак в страната.

Няколко двойки обаче, са били освободени от предизвестието и ще се венчаят преди края на годината.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Lauren Price, 31, и Amy Laker, 29, ще станат първата еднополова двойка, сключила брак в Австралия. Сватбата на двете жени, които са чакали събитието повече от две години, е планирана за тази събота.

Позволението за ранно подписване е получено, заради невъзможността на семейството на Price, което живее във Великобритания, да присъства на радостното събитие, ако то не се случи тази седмица. Общинската администрация се смилила над влюбените жени и ги освободила от предизвестието по финансови причини, обосновавайки се със значителните разходи за пътуване на близките им.

Laker каза пред Daily Mail Australia, че е в екстаз от новината. „Отидохме там, обяснихме ситуацията и чиновниците напуснаха стаята, за да вземат решение. Това бяха най-дългите десет минути в животите ни – ръцете ни се изпотиха. Когато се върнаха и ни казаха добрата новина, аз просто се разплаках.“

Двойката направила сватбените си планове дълго преди новият закон да бъде гласуван и смятала да се ожени в британското консулство. След като парламентът направи голямата промяна обаче, жените, сгодени преди две години на върха на Айфеловата кула в Париж, решили да направят всичко възможно да се оженят по астралийското законодателство.