Първата среща на Big Gay Film Club премина под знака на ХИВ тематиката

Първата среща на любителския клуб за куиър кино Big Gay Film Club на Фондация GLAS изпълни пространството на ЛГБТИ+ общностния център Rainbow Hub в София. Конкретният повод за събирането беше прожекцията на филма “Клубът на купувачите от Далас” на режисьора Жан-Марк Вале, който наскоро нашумя и благодарение на популярния сериал Big Little Lies по HBO.

“Пожелахме да започнем новия кино клуб именно с филм на ХИВ тематика, понеже това е една от големите истории, която не бива да забравяме и която вълнува общността ни и до ден днешен, въпреки напредъка в средствата за терапия и лечение през последните 15-20 години”, коментираха организаторите на инициативата от Фондация GLAS.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В плуринаграждавания филм на канадския режисьор от 2013 г., направен по истински случай, участват актьорите Матю Макконъхи и Джаред Лето в ролите съответно на хомофобния Рон Уудръф – електротехник от Далас, който през 1986 г. разбира, че е болен от СПИН, и трансджендър жената Рейън, също болна от СПИН, която помага на Рон да основат нелегален канал за трафик на забранени за времето си алтернативни лекарства срещу коварната болест. И двамата актьори получават Оскари за блестящите си изпълнения във филма.

Преди и след прожекцията присъстващите имаха възможност да се изследват безплатно на място за ХИВ с помощта на Александър Миланов от екипа на Checkpoint Sofia – Център за сексуално здраве и Фондация GLAS. Миланов направи и демонстрация на новия орален метод за тестване, който е напълно анонимен, безкръвен и може да се извършва самостоятелно навсякъде, дори и вкъщи, като дава резултат в рамките на 20 минути.

Явор Конов от екипа на Младежка ЛГБТ организация “Действие” допълни картината с още полезна информация за възможностите къде могат да се извършат пакетни изследвания за сексуално предавани инфекции (СПИ) в столицата. Освен в Checkpoint Sofia, който предоставя безплатни и анонимни тестове за ХИВ, хепатит B и C и сифилис, в Центъра за кожно-венерически заболявания (жк. Гоце Делчев, ул. Георги Измирлиев 8, София) се правят пакетни изследвания за СПИ, които обаче са платени, но на достъпни цени.

След прожекцията участниците в клуба се включиха в дискусия, в която обмениха впечатления и мнения за филма. Повечето от тях се обединиха около мнението, че въпреки силната актьорска игра, лентата има доста пропуски, особено в начина, по който стереотипно и предвидимо обрисува транс героинята Рейън. На куиър киноманите не им допадна и това, че главният герой Рон е представен в доста по-добра светлина от действителния си първообраз, който не е променил отношението си към ЛГБТ хората и до смъртта си е останал хомофоб. Въпреки недостатъците си все пак холивудската продукция донякъде успява да ни потопи в първите години на епидемията на ХИВ и да ни припомни ужаса, смъртта, самотата и социалната изолация, през които е преминала ЛГБТ общността, съгласиха се присъстващите.

Следващата прожекция на клуба е планирана за последната седмица на месец август. Името на лентата все още не е известно, но организаторите разкриха, че филмът този път ще е европейски. За повече информация следете Facebook групата на събитието.