Първата гей сватба в британското кралско семейство ще се състои това лято

Прайд месецът е в разгара си и треската тресе всяко кътче на Европа – дори британското кралско семейство. Лорд Айвар Маунтбатън, братовчед на кралица Елизабет II, обяви годежа си със своя партньор, Джеймс Койли. Двамата мъже ще се бракосъчетаят на малка церемония по-късно това лято.

Това ще бъде първата сватба на еднополова двойка в кралското семейство на Великобритания.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В интервю за таблоида Daily Mail лорд Маунтбатън обясни, че наистина е обичал бившата си съпруга, Пени, и, че сватбата им е била един от най-щастливите дни в живота му. Той дори бил открит с нея относно сексуалността си, но не смеел да се разкрие публично, заради родителите си и ширещата се в обществото хомофобия. Двамата имат три дъщери, които Койли чувства като родни деца.

Сега, когато той и Пени са разведени, кралската особа е намерил мъжа на мечтите си и бившата му съпруга ще бъде онази, която ще го съпроводи по време на церемонията.

В този „много модерен брак“ не е имало предложение, разказа лордът. „Наистина исках да го направя за Джеймс… Той никога не е сключвал брак… Аз нямам нужда да го направя, защото вече съм минал през това и имам прекрасните си деца. Но категорично искам да го направя, защото мисля, че е важно за него. Джеймс не е имал стабилния живот, с който аз бях дарен.“ Поглеждайки към любимия си, Маунтбатън добавил: „Искам да мога да ти дам този живот“.